Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Čo všetko viete o esenciálnych olejoch? - 1. časť

rss

Esenciálne oleje sú využívané takmer vo všetkých receptoch na domácu prírodnú kozmetiku, od krémov a pleťových vôd, cez opaľovacie prípravky až po rôzne hojivé a hrejivé zábaly. Svojimi aromaterapickými účinkami nás dokážu uvoľniť, povzbudiť či dokonca zregenerovať. Práve vďaka ich sile by sme si ale mali na ne dávať pozor. Aj tu totiž platí, že všetkého veľa škodí.

Vysoko koncentrované

Vedeli ste, že:

  • na výrobu 1 kg mätového esenciálneho oleja sa spotrebuje okolo 230 kg mätových lístkov,
  • na výrobu 1 kg levanduľového esenciálneho oleja potrebujeme okolo 140 kg levanduľových kvietkov,
  • v 1 kg ružového esenciálneho oleja sa nachádza zhruba 900 kg ružových lístkov.

Esenciálne oleje obsahujú vysokú koncentráciu tých bylín a rastlín, z ktorých sú vyrobené. Už malinké množstvo EO. má také vlastnosti, ako napríklad litre čaju. Jedna kvapka mätového EO. je ekvivalentná 26 – 28 šálkam mätového čaju. Nechceme tým však naznačiť, že sú nebezpečné a  nemali by sa používať. Treba však s nimi byť opatrný a do výrobkov ich dávať skutočne toľko, koľko je písané. Jedna či dve kvapky sú niekedy až nadmieru! Len si pomyslite, že by ste vypili spomínaných 26 šálok mätového čaju... Určite by vám to neurobilo dobre, práve naopak :)

Esenciálne oleje na pokožke

V mnohých receptoch na výživné telové mlieka či pleťové krémy sú esenciálne oleje využívané zriedené. V mnohých prípadoch by sme ich totižto na kožu nezriedené nemali nanášať. Existujú samozrejme výnimky, no vo väčšine prípadov by sme si mali dávať pozor. Esenciálne oleje majú totiž malé veľkosti molekúl, ktoré cez pokožku ľahko prenikajú do krvného obehu. Ako všeobecné pravidlo platí, že esenciálne oleje môžu byť riedené v základných olejoch (panenských, za studena lisovaných, napr. v oleji kokosovom, mandľovom, olivovom, konopnom, jojobovom, ale aj slnečnicovom) v 3 – 5% roztoku. Podľa následného použitia sa dajú zriediť aj medom či smotanou. V praxi to znamená 3 – 5 kvapiek esenciálneho oleja na jednu čajovú lyžičku základného oleja. Deti a tehotné ženy by mali používať ešte zriedenejšie esenciálne oleje.

Neriedené

Neriedené oleje práve vďaka svojej koncentrácii môžu pokožke spôsobiť podráždenie pokožky alebo alergickú reakciu. Niektoré oleje sú považované za bezpečné aj neriedené, napr. levanduľový, ružový či kamilkový, no pre istotu by sme aj tak odporučili ich riediť. Navyše z „ekonomického“ hľadiska, kvalitné oleje sú dosť drahé a bola by škoda ich rýchlo minúť. Pred použitím oleja na celé telo vyskúšajte najprv esenciálny olej na malej plôške napríklad na ruke, či náhodou naň nie ste citlivý. Jednoducho buďte opatrný a sami zistite, čo vám robí alebo nerobí na koži dobre. 

Druhú časť článku o esenciálnych olejoch nájdete tu :)

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz