Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Čo všetko viete o esenciálnych olejoch? - 2. časť

rss

predchádzajúcom článku sme si povedali o vysokej koncentrácií esenciálnych olejov. Teraz vám predstavíme ich fotosenzitivitu a vnútorné používanie.

Fotosenzitivita niektorých olejov

Citrusové esenciálne oleje spôsobujú koži väčšiu citlivosť na slnko. Obsahujú určité zložky, vďaka ktorým je pokožka citlivejšia na UV žiarenie. V lepšom prípade môžu spôsobiť fliačky na koži, v horšom až pľuzgiere a malé spáleniny. Aj keď úroveň fotosenzitivity záleží aj na postupe výroby oleja, za všeobecne fotosenzitívne sú však považované pomarančový, limetkový, citrónový, grapefruitový a bergamotový esenciálny olej.

Vnútorné užívanie

Možno to bude znieť príliš dramaticky, no väčšina esenciálnych olejov nie je vhodná na konzumáciu. Hlavne, ak si nedávate pozor na dávkovanie. Ako sme už totiž spomenuli v minulom článku, esenciálne oleje sú veľmi koncentrované. Keďže je esenciálny olej ekvivalentom k 28 šálkam čaju z danej rastlinky (niekedy sa však môže pomer vyšplhať až ku 40 šálkam, záleží od rastlinky), je skutočne nežiaduce, aby ste olej prijímali vnútorne. Užívajú sa len v extrémnych akútnych situáciách, či rozriedené vo veľkom množstve základného oleja alebo inej látky. Tieto zlúčeniny majú na organizmus veľmi silné účinky. Výrobcovia ich síce označujú ako antibakteriálne, antimikrobiálne, antivírusové a protiplesňové. A viete, čo sa hemží mnohými typmi baktérií? Naše črevá.

Pôsobenie na črevá

Zdravie našich čriev výrazne ovplyvňuje aj ďalšie aspekty zdravia. Nerovnováha črevnej mikroflóry sa odráža na našej koži, mozgu či iných častiach tela. Účinky esenciálnych olejov na črevá nie sú hlboko preskúmané, no ich silné vlastnosti by mohli zabiť mnoho typov črevných baktérií, vrátane tých, ktoré sú pre nás užitočné a potrebné.

Tehotné ženy

Počas tehotenstva si treba dávať na EO. ešte väčší pozor. Ako sme už spomenuli, rýchlo sa dokážu dostať cez pokožku do krvného obehu a tým by mohli uškodiť aj dieťatku. Určite neužívajte oleje vnútorne! Aj pred vonkajším použitím si vždy pre istotu spravte malý test na ruke. Oleje, ktorým by sa tehotné ženy mali určite vyhnúť sú: oleju z anízu, bazalky, feniklu, harmančeka, jazmínu, klinčeku, majoránky, mäty (že vraj môže znížiť produkciu mlieka), oleju z muškátového oriešku, rozmarínu, šalvie, škorice, tymiánu a zázvoru. Palinový by sa nemal byť užívaný nikým.

A čo deti?

Deťom by esenciálne oleje nemali byť podávané vnútorne alebo nezriedené. Keďže sú na všetko náchylnejšie a citlivejšie, mohlo by im to uškodiť viac, ako dospelému organizmu. Oleje, ktoré by pre ne mali byť bezpečné (ak nemajú na tieto látky alergiu) sú napríklad levanduľový, pomarančový či citrónový.

Na záver

Malo spomínaným faktom je, že éterické oleje by nemali byť skladované v plastových nádobkách, ani v čistých ani zriedených formách. Plasty môžu do olejov vpúšťať nebezpečné látky, preto je lepšie ich uchovávať v skle. No a aj keď sme v článkoch pred esenciálnymi olejmi dosť varovali, stále pripomíname, že správnym používaním sa nič stať nemôže. Zriedené v malých množstvách pôsobia ako skvelé prírodné pomôcky a lieky, ktoré častokrát pomáhajú viac, ako umelé liečivá.

Ako ich teda využívate vy? Do pleťových vôd, zubných pást, telových mliek či inak? :)

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz