Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Výhody a nevýhody chovu husí

rss

Pri chove každého hospodárskeho zvieraťa sa stretávame s výhodami a nevýhodami jeho chovu, výnimkou nie sú ani husi. Chovajú sa nielen pre svoju krásu, ale na rôzne účely- kvôli vajíčkam, mäsu, ale sú to aj skvelé „kosačky“ na trávu :).

Hoci si husi nevyžadujú takú veľkú starostlivosť ako mnohá iná domáca hydina, netreba sa zabudnúť postarať, aby mali vždy dostatok jedla.

Výhody chovu husí

Chov husí má veľa výhod. Na nasledujúcich riadkoch si môžete prečítať, ktoré to sú.

Husi sú krásne

Husi sú krásne vtáky a húsatá ešte krajšie. Keď sa rozhodnete pre ich chov, zaručene vám skrášlia záhradu svojou eleganciou.

Správanie husí

Hoci nie všetky druhy husí, ale predsa len väčšina z nich, má veľmi dobré, priateľské správanie a pokojne môžu byť chované aj ako domáci maznáčikovia.

Husi sú prírodné kosačky trávy

Husi milujú zelenú trávu ako svoju potravu, a tak vám výborne poslúžia ako ekologické „kosačky“. Táto vlastnosť husí vám navyše ušetrí peniaze na krmivo- stačí, ak máte dostatočne veľký trávnik.

Dlho žijúce vtáky

Husi sú dlho žijúce vtáky – môžu sa dožiť až 30 rokov. Ak sa teda rozhodnete, že hus nechcete len pre hospodárske účely, ale aj ako domáce zvieratko, tak bude vašim priateľom na naozaj dlhý čas.

Druhy husí

Ak sa rozhodujete pre chov husí, nechajte si poradiť od nejakého skúseného chovateľa, prípadne sa snažte o nich dozvedieť čo najviac. Existuje totiž mnoho druhov husí. Mali by ste si vybrať ten druh, ktorý vyhovuje dôvodu, kvôli ktorému ich idete chovať – či kvôli vajciam, mäsu, periu a pod.

Husi sú dobrými strážcami

Husi sú aj výborné strážne zvieratá. Ak pocítia nejaké nebezpečenstvo, tak začnú robiť hluk, ktorým vás naň upozornia.

Výborné husacie mäso a vajcia

Druhy husí, ktoré sú chované kvôli znášaniu vajec dokážu zniesť až 60 veľkých vajec ročne. Druhy chované na mäso zase produkujú naozaj kvalitné a chutné mäso.

Nevýhody chovania husí

Spolu s výhodami chovania husí sa objavujú aj nejaké nevýhody. Aké to sú?

Husi sú hlučné

Najväčšou nevýhodou chovu husí je ich hlučnosť. Niektorí ľudia považujú túto ich vlastnosť za veľmi vyrušujúcu, hoci tento hluk má aj nejaké výhody. Husi škriekajú najmä vtedy, keď pociťujú nejaké nebezpečenstvo a teda vás pre ním môžu varovať.

Husi zožerú všetko

Ak husi necháte len tak voľne sa pásť v záhrade, je viac ako pravdepodobné, že nezožerú iba trávu, ale popasú sa aj na vašich krásne vypestovaných kvetoch. Je preto dobré, ak husi chováte v nejakej posúvateľnej ohrade a nenecháte im voľný výbeh.

Nemožno chovať len jednu hus

Husi sú spoločenské vtáky a radi sa zdržiavajú v skupinách. Ak sa teda rozhodnete pre ich chov, odporúčame vám chovať vždy najmenej dve.

Choroby

Rovnako ako ďalšie druhy hydiny, aj husi často trpia rozličnými chorobami. Je preto pre vás dôležité si o tom druhu husí, ktoré sa rozhodnete chovať, naštudovať čo najviac, aby ste chorobám predišli alebo aspoň, aby ste vedeli ako sa pri nich zachovať.

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz