Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Vlastný chov husí – domáca husacinka chutí najlepšie

rss

Hus domáca dokáže využiť trávnatú pastvu, dokonca sa vypasie aj na zbytkoch obilia na strniskách. Na rozdiel od hrabavej hydiny, hus potrebuje mať zabezpečený voľný prístup k vode. Ak nemáte nablízku potok či rybník, nezaobídete sa bez vybetónovania malého koryta, kde sa vaše husi budú môcť v čistej vode vykúpať.

Odchov húsat

V ideálnom prípade sa o húsatá postará vodiaca hus. Ak ste si ale húsatá niekde zakúpili a musíte sa o ne postarať sami, držte sa nasledovných pravidiel:

1. Jednodňovým húsatám musíte zabezpečiť teplotu prostredia okolo 30 °C, čo najlepšie zabezpečíte ohrevom infra žiarovkou.

2. Teplotu môžete postupne znižovať, trojtýždňové húsatá už znesú aj 18 °C a môžu si pomaličky privykať na pobyt vonku – nesmú však prechladnúť.

3. Ako krmivo im našrotujte obilný šrot s trochou kukurice, primiešajte do neho varené zemiaky a nadrobno sekané uvarené vajíčko. Po pár dňoch začnite do šrotovej miešanice pridávať na malé kúsky sekanú mladú žihľavu. Podiel žihľavy môžete postupne zvyšovať.

4. Na zabezpečenie dostatku vitamínov a minerálov spestrujte húsatám stravu aj tvarohom a minerálnymi prípravkami.

5. Asi týždňové húsatká už potrebujú aj grit na trávenie. Ideálnym gritom je riečny piesok, neskôr jemný štrk do nejakej misky.

6. Húsatá po celú dobu potrebujú mať k dispozícii čistú vodu na pitie (pozor, aby sa voda nezohrievala od žiarovky). Poskytnite im ju v napájačke ktorá im neumožní zmáčať sa.

7. Asi od 6 týždňov môžu húsatá dostávať popri šrotovej miešanici aj celé zrno, dominantná by však mala byť mladá pastva a šrot, prípadne otruby ako súčasť vlhkej miešanice.

8. Pri dobrej opatere húsatá rýchlo rastú. Vo veku 30 dní by už podľa plemena mohla mladá húska vážiť aj vyše 1 kg, a trojmesačná mladá hus mohla mať vyše 3,5 kg aj pri nenútenom, pastevnom odchove.

9. Kŕmením odrastených húsat kvalitnými miešanicami a výdatnou pašou ľahko vychováte husi o hmotnosti cca 4 kg už vo veku okolo 3 – 4 mesiacov.

10. Nútený výkrm pomocou lievika či tzv. strojčeka je barbarstvom, bez ohľadu na to, ako je prezentovaný konečnému spotrebiteľovi. Cieľom takéhoto dokrmu je bezohľadne podporiť intenzívny rast husacej pečene a sadla.

Ustajnenie husí

Husín sa bežne stavia z dreva, prípadne sa vymuruje z tehál. Dlážka býva hlinená, tehlová alebo betónová. Na 1 m2 môžete počítať s dvoma husami alebo s 8 húsatami. Výška stavby by mala dosahovať 2 m, dostatočnú svetlosť a vzdušnosť zabezpečí okno (v lete otvorené a potiahnuté pletivom) orientované na juh. Ak plánujete plemenný chov husí, umiestnite počas obdobia znášky k stene husína hniezda o rozmeroch cca 50 x 50 x 60 cm. Na zimu sa husín musí zatepliť, a studená betónová dlážka prekryť napríklad drevenými doskami (bez triesok).

Bazénik pre husi

Vybetónovaná vodná nádrž pre husi by mala mať hĺbku aspoň 0,5 m, šírku 1 m a dĺžku cez 1 m. Vždy, keď husi vodu znečistia, musíte nádrž vyčistiť – najlepšie vymiesť vodu metlou, vystriekať hadicou a naplniť čistou vodou. Tomu už pri betónovaní prispôsobte jednu stranu nádrže, aby bola dlhá a šikmá s vhodným sklonom.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz