Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako postaviť kurín s voliérou rýchlo a ľahko :)

rss

Kvalitný kurín je základom úspešného chovu sliepok — nosníc, aj brojlerov. Domáce slepačie vajíčka sú chutnejšie a zdravšie ako tie z veľkochovov. Mäso z poctivo odchovaných brojlerových sliepok sa s mäsom zo supermarketov nedá ani porovnať. Chov sliepok je síce relatívne jednoduchý (v porovnaní napr. s chovom moriek či husí), ale vyžaduje si svoje časové aj finančné investície. Najväčšou z nich je práve dobrý kurín.

Technické prevedenie

Možností je mnoho — od klasickej murovanej stavby až po luxusné mini rezidencie pre mestské nóbl :) sliepky. Najjednoduchšou možnosťou je svojpomocne zvládnutá drevená stavba. Inšpirácií nájdete tisíce napríklad na YouTube, kurín sa však dá sa postaviť aj omnoho jednoduchšie. Dôležitá je jeho poloha a orientácia — kurín postavte na slnečnom závetrí, stranou s dvierkami a oknom by mal byť otvorený na východ, juhovýchod alebo juh.

Začíname stavať :)

Na rozdiel od zložito tvarovaných kurínov, zbytočne prekomplikovaných (viď YouTube:) odporúčam zostaviť z drevených hranolov 10 x 10 cm (kúpite na píle) pevnú kostru v tvare kocky. Cca pol metra nad úrovňou zeme pevne spojte stĺpy kostry vodorovnými nosníkmi (hranoly 10 x 10 cm), na ktoré pribijete doskovú dlážku. Strop zhora obite doskami, takisto zadnú a obe bočné steny, dobre utesnite. Ideálne sú hobľované dosky, presnejšie sadnú (bez krivých medzier medzi nimi). Čelná stena orientovaná na slnečnú stranu je trocha zložitejšia, umiestnite do nej zasklené otvárateľné okno a dvere. Ak máte k dispozícii kompletné okno a “normálne” dvere s drevenými zárubňami (napríklad zo starej chaty), máte vyhraté. Dôležité sú však aj malé dvierka (napr. 0,5 x 0,5 m) pre sliepky — používajú sa najmä v mrazoch, kedy by nebolo dobré nechať “normálne” dvere otvorené dokorán celý deň. Na jar, v lete a na jeseň stačí otvárať (a zaistiť) “normálne” veľké dvere.

Strecha a voliéra

V tomto momente stavby by ste už mali mať kompletne hotový kurín v tvare kocky na nohách vysokých 0,5 m (vďaka čomu majú sliepky dlážku 0,5 m nad zemou, v bezpečí pred dažďovou vodou, a zároveň majú pod kurínom suché miesto na popolenie). Z ďalších hranolov (10 x 10 cm) pristavte ku kurínu kostru voliéry a nadstavte nad kurínom šikmú strechu, ktorá spolu so šikmým zastrešením voliéry vytvorí vzhľad jednotnej sedlovej strechy. Ako krytina je vhodná napríklad aj klasická škridla či vlnitý plech. Zastrešenú voliéru vybavte vstupnými pletivovými dverami, a steny voliéry takisto opletivujte. K dverám aj dvierkam kurína pristavte bezpečné schodíky alebo mostík.

Vnútorné vybavenie kurína

Každý kurín potrebuje bidlá (na ktorých budú sliepky spať) a samozrejme hniezda (nielen pre nosnice, aj brojlerové sliepky zvyknú nosiť vajíčka). Hniezda pre sliepky by mali mať rozmery cca 30 x 40 x 30 cm (určite nie menšie), vždy na tri alebo štyri sliepky počítajte s jedným hniezdom. Ako bidlá sa často používajú bežné strešné latky (naležato) so starostlivo zbrúsenými hranami z hornej strany, prípadne rovnako upravený drevený hranol 5 x 5 cm. Umiestnenie bidiel asi 45 cm nad zemou by malo byť dostatočné pre sliepky nosnice. Počítajte však s tým, že ťažšie brojlerové sliepky potrebujú bidlo umiestniť nižšie, a doskokovú plochu pokrytú vrstvou slamy, aby zmiernila dopad pri zoskoku (inak ľahko prídu k úrazu).

Rozmery kurína a voliéry

Počítajte s umiestnením bidiel a hniezd (hniezda môžu stáť pri stene aj v dvoch radoch nad sebou), prípadne v mrazoch aj krmidiel a napájačky. Príliš stiesnené priestory sa vám budú zle obsluhovať, a do budúcna vám nedovolia rozšíriť chov. Ak plánujete chovať napríklad 20 sliepok nosníc, kľudne im doprajte kurín s plochou 3 x 3 m (minimálne 2 x 2 m) s dostatkom priestoru. Plocha 3 x 3 m postačí aj pre 36 alebo viac nosníc, pozor ale na dostatok bidiel a hniezd. Zastrešená a opletivovaná voliéra (sliepky ju ocenia v zlom počasí a počas zimy) môže mať rovnaké alebo väčšie rozmery, ako kurín. V zimnom období je potrebné steny voliéry potiahnuť fóliou alebo plexisklom, aby do voliéry nefúkalo a nenavialo sneh.

Vetranie a zateplenie kurína

Cez jar, leto a jeseň môžete celodenne kurín vetrať otvorenými veľkými dverami. Na noc sa dvere samozrejme zatvárajú, takže v horúcich letných nociach kurín vetráte otvoreným opletivovaným oknom (drobné oká — ak cez oko pletiva prestrčíte malíček, prejde aj lasica). POZOR — v kuríne ani voliére nesmie byť prievan, sliepky sú na prievan veľmi citlivé. Ak púšťate sliepky pod kurín (popolisko), nesmie byť prievan ani tam. Zateplenie stien kurína sa robí bežnými stavebnými materiálmi, napríklad tzv. nehorľavým polystyrénom (tak, aby sa k nemu sliepky nedostali), alebo aspoň terovým papierom či kanadským šindlom z vonkajšej strany stien. Ak v kuríne v noci v zime zamŕza voda (= v kuríne mrzne), je to pre vaše nosnice akoby spali v mraziaku. Skúste zatepliť a zdvojiť steny aj dlážku.

Na záver

Kurín s voliérou musia poskytnúť vašim sliepkam priestor chránený pred hlodavcami a dravcami, prievanom, prašnosťou, slnečným úpekom aj mrazom. Dôležitá je však aj ochrana sliepok pred drobnými roztočmi, ktorí sa pred svetlom skrývajú v škárach kurína a v noci cicajú sliepkam krv. Tu pomôže pravidelne vybieliť steny kurína vápnom a v prípade výskytu týchto drobných škodcov (veľkosť cca 0,5 až 0,8 mm) v kuríne alebo v perí sliepok (zvlášť dobre sú viditeľní u bielych sliepok), aplikujte podľa návodu prípravok Ekosip, prípadne Bio Kill alebo Arpalit. Kurín udržiavajte bezprašný a podstielku pravidelne obmieňajte. V prípade otázok sa poraďte so skúseným chovateľom alebo s veterinárom.

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz