Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Oplatí sa kupovať hotové krmivá pre hospodárske zvieratá?

rss

Zabezpečiť domácim zvieratám plnohodnotnú stravu s obsahom všetkých živín, minerálov a ďalších látok potrebných pre ich zdravý vývoj a rast nie je vždy jednoduché. Najmä neskúsení začínajúci chovatelia robia pri svojpomocnom zabezpečovaní krmiva pre hydinu aj pre väčšie zvieratá závažné chyby. Jedným z riešení je nákup hotového granulovaného, sypkého alebo drveného krmiva, doplnkových kŕmnych zmesí či minerálnych doplnkov od renomovaných výrobcov.

Hotové krmivá, zmesi a minerálne doplnky sa predávajú napríklad pre:

●      sliepky a morky (granulované, sypké a drvené kŕmne zmesi),

●      husi a kačice (drvené kompletné krmivá),

●      kone,

●      ošípané,

●      ovce a kozy,

●      králikov,

●      pštrosy a bažanty,

●      hovädzí dobytok,

●      lesnú zver.

Výhody použitia hotových krmív pre hospodárske zieratá:

JEDNODUCHÁ PRÍPRAVA. Na rozdiel od klasickej gazdovskej prípravy (našrotovať obilnú zmes, rozmiešať so sekanou žihľavou, strúhanou repou atď.) granulované, sypké či drvené krmivo stačí jednoducho nasypať do kŕmidiel. Oceníte to najmä ak chováte viac zvierat, alebo v momentoch, keď jednoducho nemáte čas (napr. ranné kŕmenie hydiny, ošípaných atď. pred odchodom do práce).

KOMPLETNÝ OBSAH. Len samotné obilie nestačí — poctivý gazda skvalitňuje obilné šroty varenými zemiakmi, strúhanou zeleninou a ďalšími prísadami. Ani tak však nemá zaručené, že kŕmna dávka obsahuje všetky potrebné živiny a minerály v správnom pomere. Hotové krmivá a kŕmne zmesi obsahujú odborníkmi starostlivo navrhnutý mix potrebných kŕmnych zložiek.

FINANČNÁ VÝHODNOSŤ. Ak nemáte dostatok vlastného obilia a ďalších prirodzených krmív, musíte nakupovať od iných gazdov a predajcov. Keď si k tomu pripočítate náklady na spracovanie (elektrický šrotovník atď.) obilia a na nákup a spracovanie doplnkov obilných zmesí (varené zemiaky, tvaroh, mlieko atď.), často zistíte, že hotové krmivá vás stoja rovnako (pri omnoho menšej prácnosti a časovej náročnosti) alebo dokonca menej.

KONDÍCIA A ZDRAVOTNÁ STAV ZVIERAT. Rozdiel medzi výživovo neodborným svojpomocným kŕmením a kompletným granulovaným krmivom od profesionálov sa často prejaví aj na kondícii a zdraví hospodárskych zvierat. Okrem toho že hotové krmivá obsahujú všetky potrebné výživové zložky, sú niekedy obohatené aj o niektoré preventívno liečebné zložky. Napríklad pri morkách a sliepkach sa do niektorých kompletných krmív pridávajú antikokcidiká, ktoré pomáhajú eliminovať nebezpečnú kokcidiózu. Kokcidióza najmä u moriek často spôsobuje zbytočný úhyn.

Ak predsa len používate radšej klasické svojpomocne vyrobené krmivá, nezabudnite aspoň na potrebné minerálne doplnky krmív. Patrí medzi ne napríklad lizná soľ pre ovce, kozy, hovädzí dobytok a kone. Alebo kŕmne koncentráty na obohatenie klasických obilných zmesí a šrotov pre hydinu aj väčšie zvieratá. A napríklad u sliepok, moriek či holubov je dôležitý tzv. vápenný grit ktorý im nielen dodá vápnik (zvlášť dôležité je dodávať dostatok vápnika nosniciam a morkám), ale im aj pomôže s lepším trávením.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz