Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Vráťte kel do svojho jedálnička

rss

Kel je jednou z tých zelenín, ktoré by sme mali jedávať častejšie. Je považovaný za jedlo, ktoré je bohaté na rôzne živiny a vitamíny, ktoré sa v iných druhoch zelenín nenachádzajú tak často a ani v takých množstvách.

Kel rýchlo zasýti

Hoci kel obsahuje len málo kalórii a tuku, je jedlom, ktoré na dlhší čas zasýti. Je to kvôli obsahu vlákniny. Tá nielen zasycuje, ale aj reguluje cukor v krvi a znižuje riziko srdcového infarktu.

Kel dodáva energiu

Nedostatok železa, anémia, znižuje schopnosť tela produkovať hemoglobín. Ten umožňuje prenos kyslíka červenými krvinkami do celého tela. Anémia väčšinou postihuje ženy a vegetariánov. Kel tak môže byť doplnkom liekov so železom.

Kel zabraňuje rakovine

Vitamín K a antioxidanty v keli pomáhajú chrániť telo pred rôznymi druhmi rakoviny. Vitamín K taktiež udržuje silné kosti, zabraňuje zrážaniu krvi a môže pomôcť aj ľuďom trpiacim Alzheimerovou chorobou.

Vyšší výkon mozgu a lepšia imunita vďaka kelu

Folát alebo vitamín B9 pomáha telu premieňať potravu na energiu. Tým kel prospieva k lepšiemu mysleniu a znižuje podráždenie. Kel tiež obsahuje vitamín C, síru a omega-3 mastné kyseliny. Tieto živiny zrýchľujú metabolizmus, znižujú zápal a sú výborné aj na imunitu.

Ako jesť kel

Kel môžete jesť varený, dusený, či v polievku, ale najviac vám odporúčame konzumáciu čerstvého raw kelu. Vtedy si zachová najviac živín a vitamínov. Najchutnejšie pre surovú spotrebu sú mladé rastliny, ktoré majú jemnejšiu chuť. V takomto stave ho môžete jesť na desiatu, alebo pridať do šalátov. V nich najviac vynikne so sladkými ingredienciami, ako je jablko, sušené brusnice, či mrkva.

Tipy na úpravu kelu

  • Kel umývajte až tesne pred jeho prípravou, pretože jeho umytie urýchľuje kazenie.
  • Pre zjednodušenie krájania odstráňte všetky tvrdé stopky. Potom položte jeden list na druhý, stočte ich a krájajte na požadované šírky. 
  • Ak chcete z kelu uvariť rýchle soté, alebo ho uskladniť v mrazničke odporúčame blanšírovanie. To zároveň znižuje horkosť kelu a zmäkčuje hrubé listy. Pri tejto úprave vložte kel na 1-2 minúty do viacej vody a následne rýchlo schlaďte v studenej.
  • Dusenie kelu je obľúbený spôsob jeho prípravy. Kel zjemňuje a dodáva mu chuť. Ak chcete, aby kel zostal po dusení chrumkavý poduste ho na pár minút s vodou, kuracím, či zeleninovým vývarom alebo vínom. 

Kedy sa kelu radšej vyhnúť

Kel by ste nemali konzumovať pokiaľ užívate lieky na riedenie krvi kvôli vysokým množstvám vitamínu K. Ak teda máte tento problém, radšej jedzte kel v malých množstvách alebo sa mu úplne vyhnite.

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz