Začiatok jesene sa nám v oblasti gastronómie spája hlavne s ťažkými, no dobrými, jedlami a sladkými pochúťkami. Naše telo sa však potrebuje od týchto dobrôtok aj nejako očistiť. V šaláte, ktorý vám dnes predstavíme, je kučeravý kel skombinovaný s repou, žltou cuketou, feniklom, orechmi a semienkami. Spolu tvoria veľmi zdravú a ľahkú prílohu. Vyskúšajte a uvidíte :)
Čas príprav: 15 minút
Čas varenia: 15 minút
Potrebujeme:
Na šalát:
- 1 malá žltá cuketa
- 2 malé repy / 1 veľká
- 3 polievkové lyžice olivového oleja
- hlávka kučeravého kelu (množstvo kelu v šaláte si zvoľte sami podľa požadovaného objemu)
- šťava z jedného citrónu
- 1 malý fenikel
- hrsť vlašských orieškov
- hrsť tekvicových semiačok
- hrsť sušených brusníc
Na dressing:
- 4 polievkové lyžice tahini
- 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
- 1 polievkovú lyžicu olivového oleja
- 1 pretlačený strúčik cesnaku
- soľ
Príprava:
1. Rúru predhrejeme na 165°C. Na papier na pečenie poukladáme očistenú cuketu a repu, pokvapkáme olivovým olejom a pridáme štipku soli. Premiešame a pečieme domäkka, zhruba 15 – 20 minút.
2. Kým sa zelenina pečie, pripravíme si zvyšok šalátu. Vo veľkej mise zmiešame kel, citrónovú šťavu, soľ a poriadne premiešame, aby listy trošku zmäkli. Pridáme fenikel pokrájaný na tenké plátky, nasekané oriešky, tekvicové semiačka a brusnice.
3. Na dressing zmiešame všetky ingrediencie dokopy a premiešame. Požadovanú konzistenciu získame pridaním vody. Dochutíme soľou.
4. Cuketu s repou vyberieme z rúry. Po vychladnutí zmiešame so zvyškom šalátu a podávame pokvapkané dressingom.
Foto zdroj: Renee Blair