Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Pestovanie ružičkového kelu

rss

Pokiaľ už rozmýšľate, kde si čo v záhradke zasadíte, máme pre vás tip na nenáročné pestovanie ružičkového kelu. Napriek tomu, že ružičkový kel vám zaberie na záhone pomerne dosť miesta, odmenou vám bohatá úroda chutných malých "mini kapustičiek". Veľkou výhodou ružičkového kelu je aj možnosť zbierať ho počas neskorej jesene a uprostred zimy.

Výsev ružičkového kelu

Pre ružičkový kel je najvhodnejšie, ak sa pestuje v úrodnej, mierne zásaditej pôde. Keďže rastlina je robustná, je potrebné vyhradiť pre ňu viac priestoru. Skoré odrody ružičkového kelu a vysievajú od začiatku do polovice jari na záhon chránený pred vetrom. Semená vysievame do hĺbky približne 1 cm. Akonáhle rastlinky nadobudnú 2 cm, zjednotíme ich na 5 cm vzdialenosť. Skoré odrody dozrievajú od jesene do začiatku zimy. Neskoršie odrody sa vysievajú v polovice jari, pričom postup pestovania je rovnaký. Tieto odrody dozrievajú od začiatku zimy až do jari.

Presádzanie ružičkového kelu

Keď sadenice ružičkového kelu dosiahnu výšku 10-15 cm a majú približne 6 týždňov, je čas presadiť ich na konečné stanovisko, kde budú dozrievať. Na presádzanie sa vyberajú len zdravé, nepoškodené a silné sadenice.  Sadia sa do sponu 45-60 cm. Je dobré sadenice zasadiť do pôdy hlbšie, ako rástli predtým s najnižšími listami tesne nad pôdou. Zeminu okolo sadeníc je potrebné upevniť. Následne sa odporúča rastliny pohnojiť univerzálnym alebo kvalitným organickým hnojom. Za suchého počasia netreba zabudnúť ružičkový kel výdatne zalievať. Pokiaľ sa v silnom vetre rastliny kymácajú, je vhodné ich jednotlivo uviazať ku kolíku.

Zbieranie úrody ružičkového kelu

Kapustičky ružičkového kelu zbierame kým sú ešte dostatočne malé. Zvyčajne sa úroda zbiera odspodu. Pokiaľ sa totiž kapustičky začnú zbierať zhora, spodné začnú rásť rýchlejšie a už nie sú tak veľmi chutné. Štandardné odrody sú najchutnejšie až po tom, ako prejdú prvými mrázikmi, novšie, hybridné odrody sú už vyšľachtené tak, aby boli sladké od samého začiatku. Ružičky zbierame jednotlivo, prípadne spolu so stonkou odrezanou nad hornou a spodnou ružičkou. 

Uskladnenie ružičkového kelu

Ružičkový kel nie je vhodný na dlhé uskladnenie. Ideálne je pripraviť ho čo najskôr po zbere. Krátky čas je však možné uskladňovať ho v chladničke. Pri dlhšom uskladnení však začnú ružičky kelu strácať farbu a rozširujú sa na ňom choroby.

Príprava ružičkového kelu

Ružičkový kel môžu jesť deti už od ôsmich mesiacov. Dospelí ho zase ocenia ako zaujímavú prílohu k rybám, hovädziemu, či bravčovému mäsu. Jeho príprava je jednoduchá. Stačí ho 3 minúty povariť vo vode alebo pripraviť v pare.

 

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz