-
Ovocie a zelenina čerstvé, sušené, mrazené, zaváraniny, ostatné -
Mliečne výrobky mlieko, syry, maslo, jogurty, bryndza a tvaroh, ostatné -
Vajíčka -
Mäsové výrobky hydina, hovädzie, bravčové, ryby, divina, výrobky a údeniny, ostatné -
Pekárenské výrobky múka, chlieb a pečivo, cestoviny, ostatné -
Medy a džemy Med, Džem -
Nápoje víno, pivo, domáce pálenky, šťavy a mušty, sirupy, ostatné -
Čaje a káva -
Bylinky a koreniny čerstvé, sušené, ostatné -
Lesné plody huby, čučoriedky, brusnice, ostatné -
Detská výživa -
Sladkosti čokoláda, perníčky, turecký med, ostatné -
Torty a koláče -
Hotové jedlá jedlá, omáčky, ostatné -
Hospodárske zvieratá -
Ostatné müsli, ostatné
Ružičkový kel je príloha, ktorá nikdy neomrzí. Okrem toho, že skvelo chutí, dodá vám vitamín C a K. V spojení s inými nutrične hodnotnými produktmi, ako sú napríklad vlašské oriešky, jablká či brusnice, je tento šalát vitamínovou aj chuťovou bombou. Chute jesene dopĺňa svieža citrónová šťava, ktorá navyše zabráni jabĺčkam zhnednúť. Navyše, tento šalát by mohol chutiť aj deťom :)
Čas príprav: 15 minút
Čas varenia: 45 minút
Potrebujeme:
- ružičkový kel (zvoľte množstvo, ktoré vám bude vyhovovať vzhľadom na celkové množstvo šalátu)
- 3 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 čajová lyžička soli
- 1 stredne veľké jablko
- hrsť nasekaných vlašských orechov
- hrsť sušených brusníc
- citrónová šťava podľa chuti
Príprava:
1. Rúru dáme predhriať na 190°C. Ružičkový kel očistíme a rozkrojíme na polovice. Pokvapkáme ho olivovým olejom a soľou.
2. Kel pečieme zhruba 40 minút. Okraje musia byť zlatisté a chrumkavé.
3. Po upečení necháme kel trošku vychladnúť. Zatiaľ si na jemno nakrájame jabĺčko. Rozrežeme ho na polovice a z nich potom pozdĺžne krájame tenké prúžky.
4. Všetky suroviny spolu zmiešame vo veľkej nádobe. Podávame teplé.
Foto zdroj: Evan Thomas