-
Ovocie a zelenina čerstvé, sušené, mrazené, zaváraniny, ostatné -
Mliečne výrobky mlieko, syry, maslo, jogurty, bryndza a tvaroh, ostatné -
Vajíčka -
Mäsové výrobky hydina, hovädzie, bravčové, ryby, divina, výrobky a údeniny, ostatné -
Pekárenské výrobky múka, chlieb a pečivo, cestoviny, ostatné -
Medy a džemy Med, Džem -
Nápoje víno, pivo, domáce pálenky, šťavy a mušty, sirupy, ostatné -
Čaje a káva -
Bylinky a koreniny čerstvé, sušené, ostatné -
Lesné plody huby, čučoriedky, brusnice, ostatné -
Detská výživa -
Sladkosti čokoláda, perníčky, turecký med, ostatné -
Torty a koláče -
Hotové jedlá jedlá, omáčky, ostatné -
Hospodárske zvieratá -
Ostatné müsli, ostatné
Ružičkový kel patrí medzi najbohatšie zdroje vitamínu C. Obsahuje množstvo bielkovín, sacharidov, ale aj vlákninu. Zaraďujeme ho medzi najmladšiu zeleninu zo skupiny hlúbovej zeleniny. Je veľmi ľahko stráviteľný, a preto sa veľmi často používa aj pri rôznych diétach. Viac informácií vám už prezradí prof. Hričovský.
„Zber je aktuálny od jesene. Neškodí mu ani mráz, naopak, po zmrznutí majú ružičky jemnejšiu chuť. Ružičky sa oberajú jednotlivo, alebo spolu so stonkou odrezanou nad hornou a spodnou ružičkou. Najmenší povolený rozmer v II. akostnej triede je 15 mm, v I. triede 20 mm. Na skladovanie sa kel ružičkový nehodí. Krátky čas sa ružičky uchovávajú v chladničke. Najčastejšie sa podávajú ružičky dusené, varené a poliate maslom alebo inou omáčkou či majonézou. Na slávnostnejšie príležitosti sa rôznym spôsobom zapeká alebo vypráža. Je vhodnou prílohou k mäsovým jedlám.“
Viac tipov a rád od pána prof. Ivana Hričovského môžete nájsť na:
https://www.facebook.com/Rady.do.zahrady.profesor.Hricovsky?fref=ts.