Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Spracovanie cukiet na zimu

rss

Máte v záhradke veľa cukiet a už neviete čo s nimi? Vyskúšali ste už všetky svoje obľúbené recepty a aj tak máte pocit, že ich neubúda? Odložte si cukety na zimu, kedy vám ich chuť bude chýbať a budú pre vás vzácne. Ako na to vám prezradíme v článku.

Uchovávanie cukety v pivnici

Pokiaľ by ste si najradšej počas zimy pochutnávali na čerstvých cuketách, môžete ich uskladniť v pivnici. Nepísaným pravidlom pri takomto uskladnení je však nechať cukety dozrieť až do takej doby, kedy prestanú rásť. Vtedy majú tvrdú šupku a po poklepaní znejú duto. Následne cukety odlomte a uložte do nejakej prepravky, ktorú umiestnite na čo najsuchšie miesto v pivnici. Takto by vám cukety mali vydržať až do februára nasledujúceho roka.

Mrazenie cukety

Aj cuketa patrí medzi zeleniny, ktoré možno zmraziť a vyberať si ju z mrazničky podľa potreby. Cuketu možno mraziť na dva spôsoby. Buď si ju môžete po ošúpaní nastrúhať alebo nakrájať na kocky. Pokiaľ ide o väčšie cukety, odporúčame vybrať ich stredy spolu s jadierkami. Nastrúhanú cuketu uložte do mrazničky v krabičkách, ktoré ale neplňte až po okraj, nakoľko cuketa obsahuje veľa vody a po zamrazení zväčší svoj objem. Nakrájanú cuketu odporúčame rozložiť na plech s papierom na pečenie a tak na niekoľko hodín vložiť do mrazničky.  Až potom vložte do krabičiek, aby jednotlivé kocky k sebe neprimrzli. Správne zmrazená cuketa vydrží 10 až 12 mesiacov.

Zaváranie cukety

Receptov na zaváranie cukiet je iste viacero. My sme si pre vás vybrali náš obľúbený - cukety v octovom náleve. Na tento spôsob zavárania cukiet je ideálne vyhradiť si dva dni. Prvý deň cukety olúpte a odstráňte z nich mäkkú dužinu s jadierkami. Zvyšok nakrájajte na rovnomerné kúsky. Dajte ich do misy a zalejte octovým nálevom. Nálev si pripravíte zmiešaním 650 ml vody, 1300 ml octu, 2 lyžičiek soli a 200 g kryštálového cukru. Takto nechajte cukety odstáť do druhého dňa. Následne cukety s nálevom dajte do čistých zaváracích pohárov. Môžete do nich pridať aj kôpor, horčičné semienko, či čierne korenie pre lepšiu chuť. Zavičkujte a sterilizujte pri 80 stupňoch cca 20 minút. Uchovávajte v chlade.

Máte aj vy nejaký obľúbený tip na skladovanie cukety? Podeľte sa s nami v komentároch pod článkom alebo na sociálnych sieťach.

Komentáre

Peter Grznár 11.7.2022, 15:31
da sa aj sušit je to super

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz