
Cuketa, podobne ako tekvica, je jedlá v ktoromkoľvek štádiu zrelosti, najlepšie však chutí mladá. Pestovanie cukety vám zabezpečí nielen neustály prísun mladých plodov, ale aj prístup k zberu jemných, jedlých, chutných žltých kvetov tejto rastliny.
Zber cuketových kvetov
Rastlina cukety produkuje samčie aj samičie kvety, ktoré opeľujú včely a iný hmyz. Samčie kvety rastú zo štíhlych stoniek pripojených k hlavnej rastline. Samičie kvety rastú na konci ovocia. Samičie kvety sú chutnejšie, ak ich však všetky zozbierate, cuketa nebude mať žiadne plody, čo by bola škoda.
Ako zberať cuketové kvety
Samčie kvety môžete odrezať 2-4 cm pod kvetom, čím získate pri ich príprave stopku, za ktorú ich môžete držať, aby ste predišli poškodeniu krehkého kvetu. Ihneď po zbere zo stredu kvetu odstráňte tyčinku. V opačnom prípade riskujete uzatvorenie okvetných lístkov, kedy sa už tyčinka vyberá veľmi komplikovane. Samičie kvety sa dajú z plodov odštiepiť, alebo ich môžete odrezať. Dávajte ale pozor, aby ste nepoškodili cuketu.
Zber cuketových plodov
Pri zbere cuketových plodov je potrebné pamätať na dve veci: zbierať ich často a pokiaľ sú mladé, nie veľmi zrelé. Cuketu môžete zberať kedykoľvek bez toho, aby ste poškodili rastlinu. Všeobecne je najlepšie zbierať cukety v čase, keď sú 12-17 cm dlhé. Obľúbené sú aj menšie cuketky, vďaka ich jemnej, sladkej chuti a atraktívnemu vzhľadu. Môžete tiež zbierať malé cukety spolu s pripojeným kvetom. Takéto môžete pripraviť tak, že kvet naplníte syrom, celú cuketu vrátane kvetu obalíte, vysmažíte a pochúťka je na svete!
Ako zberať cukety
Na zber cukety je najlepšie použiť nožnice, alebo nôž, a odrezať stonku asi 2-4 cm od plodu. Plod možno odstrániť aj pootočením stonky, ktorá sa zvyčajne zlomí. Pri takomto zbere však môže dôjsť k poškodeniu koreňov, preto sa veľmi neodporúča.
Príprava cukety a cuketových kvetov
Cuketu možno konzumovať viacerými spôsobmi. Je výborná surová, nakrájaná či nastrúhaná v šalátoch, ale aj v polievkach, orestovaná na masle, či oleji s troškou vody, grilovaná v rúre, na pizzi, omeletách, či v koláčoch a zákuskoch. Dá sa aj obaliť v cestíčku a usmažiť ako rezeň.
Cuketové kvety sú najlepšie plnené syrom (ricottou alebo kozím, či smotanovým syrom), obalené v cestíčku a vypražené, či upečené na olivovom oleji.