Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Prírodné lieky pre vaše sliepky

rss

Aj sliepky a kohúty majú svoje zdravotné problémy. Inštinktívne vtedy vyhľadávajú liečivé bylinky. Ak poznáme správne postupy, môžeme im trocha pomôcť aj my, chovatelia. Ako na to? 

Aloe vera 

Aloe vera (vypestujete si doma v kvetináči) môžeme sliepkam príležitostne pridať do stravy nastrúhané v surovom stave, v množstve asi 0,05 g na sliepku. Pomáha im s trávením a zlepšuje chuť do jedla. Aloe vera pomáha sliepkam aj pri zápche, vtedy im pridáme jednorazovo vyššiu dávku až 0,2 g na sliepku. 

Aníz (Anisum vulgare) 

Semienka anízu pomáhajú sliepkam na priedušky a pri zápaloch horných ciest dýchacích. Pri prudkom ostrom ochladení alebo v zime pri dlhotrvajúcich silných mrazoch im príležitostne pridáme do stravy trocha semienok anízu (kúpite v potravinách), ale pozor na nebezpečné predávkovanie – maximálne 0,2 g na sliepku, nie viac. 

Čaj (čajovník čínsky) 

Čaj s obsahom kofeínu (napríklad klasický zelený čaj) má u sliepok rovnako povzbudivé účinky ako u ľudí a povzbudzuje srdcovú činnosť. Podáva sa pri vyčerpaní sliepok ráno na pitie. Čaje a vývary nikdy nedávame zvieratám horúce. 

Harmanček pravý 

Občas si možno všimnúť, že sliepky rady oddychujú v harmančekovom poraste. Už samotná inhalácia vône harmančeka má pozitívne účinky. Harmanček má protizápalové účinky. Môžeme ho sliepkam občas dopriať napríklad vo forme harmančekového čaju na pitie alebo na zvlhčenie kŕmnej dávky. 

Horec – proti parazitom 

Sušený koreň horca (dá sa kúpiť) u sliepok, podobne ako u ľudí, zlepšuje trávenie, chuť do jedla a pôsobí proti parazitom v tráviacej sústave. Sliepkam ho môžeme príležitostne podať v podobe dobre vylúhovaného čaju, ktorým môžeme sem–tam navlhčiť kŕmnu dávku (šrot so žihľavou). 

Medovka lekárska 

Medovka ukľudňuje, pomáha proti stresu. U sliepok a iných zvierat pomáha vo forme dobre vylúhovaného čaju napríklad upokojiť zviera pred stresujúcim úkonom (veterinár, transport, zabitie). Pomáha ukľudniť nervózne zvieratá (nielen sliepky) a používa sa aj ako prírodné sedatívum. 

Ovsené vločky 

Hydina miluje ovsené vločky, celé aj zomleté. Dodávajú jej vitamíny, minerálne látky (horčík, fosfor, železo, zinok), antioxidanty, vlákninu, chránia proti avitaminóze. Ak práve náhodou nemáte pre sliepky k dispozícii kvalitné obilie, ovsené vločky z obchodu ho dokážu nahradiť. Neváhajte a tiež si ovsené vločky občas doprajte :) 

Žihľava 

Nasekaná žihľava (čerstvá alebo kvalitne vysušená, ale nikdy nie stará osemenená žihľava) je výborným doplnkom stravy sliepok, ale aj moriek a ďalšej hydiny. Podávame denne zmiešané v kŕmnej dávke. Žihľava dodáva vitamíny a minerály, pomáha sliepkam pri avitaminóze, tráviacich problémoch a hnačke. 

Keď si kúpite vyčerpané sliepky–nosnice z farmy nosníc, je pre ne sekaná žihľava primiešaná do výživnej kŕmnej dávky (napríklad dobrý šrot s nasekaným vajíčkom na tvrdo) to najlepšie privítanie na priateľskom dvore. Malým kuriatkam, morčiatkam a iným mláďatkám hydiny žihľavu nakrájame nadrobno. 

Želáme vám mnoho úspechov v chove :) 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz