Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako nevyhadzovať zvyšky potravín do odpadkov

rss

Aj vám je ľúto zahodiť šupky do koša, keď ošúpete ovocie či zeleninu? Alebo vám nejaké kúsky zhnili v špajze, chladničke? Zostali vám zvyšky jedla neviete, čo s nimi? Ak ich nechcete vyhadzovať do odpadu, prečítajte si, čo s nimi môžete urobiť.

Použite zvyšky na uvarenie polievky

Mali ste pečené kura a zostali vám z neho zvyšky, ktoré už nikto nechce zjesť? Uvarte z neho polievku. Rovnako to môžete urobiť s akýmikoľvek kosťami z mäsa, s cestovinou, či so zvyškami zeleniny.

Rozmrvte škrupiny z vajíčka a pohnojte záhradu

Je vám ľúto hodiť škrupiny vajec do koša, ale nemáte sliepky, ktoré by ich zožrali? Rozmrvte ich alebo pomeľte a pridajte ich do pôdy v kvetináči alebo priamo v záhradke. Vaječné škrupiny obsahujú vápnik, ktorý je potrebný pre rastliny.

Usušte tvrdý chlieb

Pokiaľ je už chlieb alebo iné pečivo príliš tvrdé na to, aby ste ho skonzumovali, nechajte ho vysušiť úplne. Z rožkov tak po čase môžete spraviť žemľovku, z chleba napríklad krutóny do polievky.

Začnite kompostovať

Začatie vlastného kompostovania nie je veľmi komplikované. Potrebujete len prísun vzduchu, tepla a vlhka, aby ste podporili rozkladanie zvyškov.   Do kompostu môžete dávať zvyšky takmer akéhokoľvek druhu. Vaječné šrupiny, ovocné a zeleninové šupky, použité čajové vrecúška, skysnuté mlieko, suchý chlieb sú dobrými štartérmi kompostu. Môžete doň pridávať aj kávové zvyšky, tzv. grunt. Ten do hnoja pridá dusík a pomôže odpudiť škodce a hmyz.

Dajte zvyšky jedla domácim zvieratám

Ďalší spôsob, ako neplytvať jedlom, je dať ho sliepkam alebo iným domácim zvieratám. Ak doma žiadne nemáte, alebo bývate na byte, poobzerajte sa vo svojom okolí. Ľudia, ktorí zvieratá chovajú, vám budú dozaista veľmi vďační.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz