Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

5 slepačích plemien ideálnych pre rodiny

rss

Noví chovatelia sliepok rýchlo zistia, že nie každé plemeno sa správa rovnako. Pri výbere teda treba dobre porozmýšľať, do akého prostredia sliepky privádzate a čo od nich na oplátku očakávate. Dnes Vám prinášame plemená, ktorých podmienkou výberu bolo, aby sa hodili na chov do záhrady či na dvor, kde sa budú pohybovať aj deti. Môže sa však stať, že konkrétna sliepočka sa bude správať inak, ako sú všeobecné vlastnosti jej plemena. Dúfame ale, že práve vy nebudete tí, ktorí narazia na „zlé vajce“ a s chovom nebudete mať problém.  Predstavujeme vám teda nasledovné plemená:

Orpingtonky

Orpingtonky sú zrejme najodporúčanejšie plemená pre neskúsených chovateľov. Sú pomerne veľké a ťažké, využívané ako na vajcia, tak aj na mäso. Sliepočky produkujú veľké hnedé vajcia a sú veľmi inteligentné, priateľské a pokojné. Sú dobré matky a vhodné na dvor.

Australorpky

Toto plemeno pochádza z Austrálie a je vyšľachtené z čiernych orpingtniek, pôvodom z Anglicka. Takisto ako ony, aj Ausralorpky sú priateľské, bezproblémové a veľmi plodné – znášajú veľké hnedé vajcia. Ako plemeno nie sú Australorpky veľmi rozšírené, no na chov sa určite oplatia!

Wyandotky

Wyandotka je krásna viacúčelová sliepočka. Je veľmi veľká a dokonca sa u nej môžu objaviť zdravotné problémy ako napríklad nadváha či poškodenia nôh, keďže často musia niesť veľkú váhu. Z tohto dôvodu aj behajú veľmi pomaly a sú zlé letkyne, takže je vhodná aj na dvor bez vyššieho plota. Napriek všetkým problémom patria medzi najobľúbenejšie plemená chovateľov, keďže znesú aj chladnejšie podmienky. Zaujímavosťou je, že jej meno je odvodené od vymretého indického kmeňa Wyandotte,

Araucany

Aj keď sú tieto sliepočky akýmsi hybridom, než čistým plemenom, deti ich budú milovať. Dokážu totižto zniesť vajcia zafarbené do modra, zelena či ružova. Samozrejme, že nedokážu zniesť dúhu. Každá z nich však má akoby svoju vlastnú farbu vajec, ktorá vás prekvapí až po prvom znose. Okrem farebných vajíčok deti potešia aj svojou rozmanitosťou peria. Vzhľadom na ich malý vzrast znášajú obrovské vajcia. Vy z nich budete mať úžitok a deti radosť. 

Plymutky

Vznikli cieleným šľachtením tak, aby sa dali využívať aj na vajcia aj na mäso. Sú odolné voči prostrediu, chorobám a okrem toho sú aj veľmi inteligentné. Sú priateľské, ľudí sa neboja, no príliš sa o nich nezaujímajú. Vajcia znášajú veľké a hnedé, podobne ako skoro všetky plemená, ktoré sme vám predstavili. Dúfame, že sme vám poradili a stanú sa z vás spokojní chovatelia :)  

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz