Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Oplatí sa kurín stavať, alebo kúpiť montovaný?

rss

Kvalitný kurín (kurník) je základ bezproblémového chovu sliepok. Na stránkach magazínu PoctivePotraviny.sk sme už písali o tom, ako postaviť rozsiahly kurín aj s voliérou. Pre chov len niekoľkých sliepok vám samozrejme postačí menšia stavba. A ak ste sa už rozhodli pre stavbu kurína napríklad pre 6 či 10 sliepok nosníc, možno vás zaujme alternatívne riešenie — kúpa montovaného kurína, ktorý po rozbalení jednoducho poskladáte.

V tomto článku porovnáme výhody a nevýhody domácky stavaného kurína s montovanými kurínmi značky Clifton Coops ® vyrábajúcej modely Churchill a Winscombe. Kuríny Churchill a Winscombe sa od seba navzájom odlišujú najmä rozmermi — menší Winscombe je určený pre 3 až 6 sliepok nosníc (cca 100 a viac vajíčok mesačne), väčší kurín Churchill pre 6 až 10 nosníc (cca 200 vajíčok mesačne).

 

 

Oba montované kuríny sa dodávajú zabalené v plochom, ľahkom balíku. Steny a strechy sú vyrobené zo 100 % recyklovaného plastu odolného voči UV žiareniu a výkyvom počasia. Montáž je vďaka systému zaklapávacích klipsov veľmi jednoduchá, zaobídete sa bez náradia. Kuríny sú dôkladne navrhnuté s ohľadom na pohodlie a bezpečnosť sliepok, ľahké čistenie (odnímateľná strecha a panely) a jednoduchý odber vajíčok (malými dvierkami priamo do hniezda).

Porovnanie nákladov

●      Svojpomocne postavený kurín si vyžaduje značnú investíciu, aby poskytoval skutočne kvalitné prostredie pre hydinu. Kubík reziva, obyčajných drevených dosiek (na malý doskový kurín) prvej triedy môže stáť aj 200 eur. K tomu si pripočítajte dopravu, spojovací materiál a zastrešovaciu krytinu, pánty, dvierka atď. Výdavky len na nákup materiálu ľahko presiahnu aj 200 či 300 eur na malý kurín. Ak sa rozhodnete pre drevený zrubový (z hranolov) alebo murovaný kurín, hravo sa dostanete na 500 eur a viac. V tom nie je zahrnuté potrebné náradie.

●       Montovaný kurín si vyžaduje len jednorazový náklad — teda uhradenie nákupnej ceny vo výške niekoľko sto eur podľa modelu. Je v tom kompletná skladačka, nemusíte dokúpiť nič. A nebudete potrebovať ani len skrutkovač :)

Porovnanie vynaloženého času

●      Svojpomocná stavba aj menšieho kurína zaberie manuálne zručnému chovateľovi dobre vybavenému náradím minimálne jeden celý deň, pravdepodobne niekoľko dní práce — a to aj vtedy, keď ide o jednoduchú doskovú konštrukciu.

●      Montovaný kurín poskladáte aj bez manuálnych zručností a náradia za pár desiatok minút.

Výsledný efekt (estetika, funkčnosť a životnosť)

●      Svojpomocne postavené kuríny, povedzme si úprimne, sú často tým najmenej pekným :) objektom na dvore. Takmer vždy sú neprenosné. Z hľadiska funkčnosti sú väčšinou zle riešené, nie je dobrý prístup k hniezdam, hniezda aj celé kuríny sú prašné a plné roztočov čo škodí nosniciam — tie potom zdravotne trpia a znížia znášku. Životnosť svojpomocne postavených kurínov málokedy presahuje niekoľko rokov, najmä ak ide o nekrytú doskovú konštrukciu.

●      Montované kuríny Winscombe a Churchill sú z estetického hľadiska dokonalým dizajnovým výtvorom. Sú ľahko prenosné podľa potreby a v bežných podmienkach majú takmer neobmedzenú životnosť. Ich funkčnosť do detailu vyriešil team inžinierov, takže čistenie kurína a odber vajíčok sú pre chovateľa hračkou. Na rozdiel od drevených kurínov, montované kuríny Winscombe a Churchill neposkytujú útočisko roztočom a parazitom. Vaše sliepky budú vďaka tomu v lepšej kondícii a budú znášať viac vajíčok.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz