Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Príprava lososa

rss

Slovo "univerzálny" je pravdepodobne tým najlepším na opis prípravy lososa. Môže sa totiž variť, piecť, vyprážať, grilovať, údiť, pridávať do šalátov, omáčok, pomletý pridávať do burgrov, či do slaných koláčov alebo ho jesť surového. Ak ste v kuchyni nováčik, alebo sa len učíte, ako pripraviť lososa, tak vám tento článok nebude na škodu. Ak ste si v kuchyni už čo-to zažili, veríme, že na nasledujúcich riadkoch objavíte niečo, čo ešte neviete, alebo, že sa aspoň o svoje skúsenosti podelíte s nami a našimi čitateľmi v komentároch pod článkom, alebo na sociálnych sieťach.

Prečo práve losos

Olejovité ryby, medzi ktoré patrí aj losos, sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny potrebné pre správnu funkciu mozgu, srdca a zdravý imunitný systém. Plus losos je zdrojom proteínov, vitamínov skupiny B a antioxidantov, kam patrí aj vitamín E. Losos je obľúbený nielen preto, že je zdravý, ale aj vďaka absencií kostí a výbornej chuti.

Ako si vybrať lososa

Pri výbere lososa je dôležitou informáciou to, či bol chovaný umelo alebo nie. Ako to zistiť? Vodítkom vám môže byť mäso. Mäso pravého divého lososa je červené kvôli jeho prirodzenému vysokému obsahu astaxantínu. Navyše je divý losos veľmi chudý, takže biele pásiky v jeho mäse sú pomerne tenké. Naopak, ak si kúpite lososa so svetloružový mäsom so širokými bielymi pásmi tuku, tak je pravdepodobne chovaný. 

Ako naporcovať lososa

Pri vyberaní porcie lososa je dobré voliť ten, kde je koža. Lepšie sa s ním pracuje a navyše koža zabráni aj zbytočnému prepečeniu rybieho mäsa. Pokiaľ ste si kúpili väčší filet lososa, ako potrebujete, musíte si ho najprv naporcovať. Filet položte kožou nadol a nakrájajte jednotlivé kúsky. Ich šírka záleží od vás, nemala byť však menej ako 4cm, aby sa ryba prípravou zbytočne nevysušila. Následne rybu otočte kožou nahor a odstráňte šupiny ostrým nožom. Rybu by ste nemali umývať, len otrieť papierovým obrúskom.

Losos a bylinky

Použitie byliniek zvýrazní chuť lososa. S touto rybou obzvlášť dobre chutia cesnak, tymián alebo samotné čierne korenie. Pri príprave najprv lososa osoľte, potrite olivovým olejom a potom posypte nakrájanými bylinkami na strane bez kože.

Príprava lososa

Pri príprave lososa má každý kuchár svoje "know-how". Niektorí ho pripravujú zásadne s citrónovou šťavou, iní s mliekom, niektorí ho opekajú z oboch strán, iní zase zásadne len na tej strane, kde má kožu. Odporúčame vám vyskúšať, čo najviac chutí vám a potom sa toho pridržiavať.

Smaženie

Pri príprave lososa smažením získa ryba chrumkavú kôrku a zachová si šťavnaté mäso. Ideálna na smaženie je ťažšia panvica s nepriľnavým povrchom. Úpravu začnite rozohriatím masla alebo olivového oleja na strednú teplotu a vložením lososa kožou smerom dole. Takto lososa smažte 4-5 minút. Otočte a dosmažte 3-4 minúty tak, aby mäso bolo ružové.

Dusenie

Pri dusení si losos zachová hodnotné látky a svoju pôvodnú chuť. Dusenie je možné vo vode, rybacom, či kuracom vývare alebo v mlieku. Tekutinu, v ktorej chcete lososa dusiť sa nesmie variť, len mierne bublinkovať. Vtedy je ten správny čas do nej vložiť rybu. Takto lososa duste približne 10 minút v nezakrytej nádobe. Podľa chuti môžete pridať bobkový list, čierne korenie alebo citrón.

Pečenie

Lososa môžete v rúre piecť na viacero spôsobov. Výborný je, ak ho pečiete zabaleného v papieri na pečenie spolu s trošku oleja, korením, bylinkami, bielym vínom alebo citrónovou šťavou. Ak chcete dosiahnuť chrumkavú kôrku, najprv si v rúre rozohrejte pekáč s olejom. Medzitým lososa okoreňte, osoľte a trošku potrite olejom. Potom vložte do pekáča na horúci olej kožou dole.

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz