Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Pstruh

rss

Ryby patria medzi najstaršie a najpočetnejšie živočíchy. Do nášho jedálnička ich žiaľ moc nezaraďujeme ,čo je ale veľká škoda. Je dokázané, že národy, ktoré žijú v prímorských krajinách a konzumujú často mäso z morských rýb, vôbec netrpia cievnymi ochoreniami a výskyt infarktov je u nich takmer nepoznaný pojem. Sú to najmä Eskimáci a Japonci, kde Eskimák ročne skonzumuje vyše 100 kg rybacieho mäsa. U Slovákov sa to pohybuje od 3,9 – 4 kg ročne.

Rybacie mäso obsahuje plnohodnotné bielkoviny a náš žalúdok si s ním vie veľmi rýchlo a ľahko poradiť. Tiež obsahuje viac vitamínov a minerálov, ako ostatné druhy mäsa. Rybacie mäso je bohaté na fosfor, jód, selén, vápnik, draslík, horčík, železo, a tiež iné nevyhnutné látky, ktoré sú dôležité pre náš organizmus. Je zdrojom vitamínu A, B, D a omega 3 a 6 mastných kyselín. Mäso z rýb vieme vždy veľmi rýchlo a lahodne pripraviť, preto by sme sa nemali brániť a zaradiť ho do nášho jedálneho lístka.

Pstruh je sladkovodná ryba o ktorej môžeme tvrdiť, že je jednou z najkvalitnejších sladkovodných rýb. Väčšinou sa vyskytuje v potokoch s čistou a chladnou vodou, ktorá je bohatá na kyslík. Jeho farba závisí veľmi od prostredia v ktorom žije. V prípade väčších jazier a riek je pstruh svetlý, strieborný až svetlomodrý a na jeho tele sú nevýrazné bodky. V riekach, ktoré majú tmavé dno je sfarbený krásne do hneda. Pstruh je chránený od 1. septembra do 15. apríla.

Je veľmi žravou rybou. Požiera skoro všetko mäsité čo mu vo vode príde do cesty. Hlavnou zložkou potravy sú larvy vodného hmyzu, ale aj hmyz, ktorý lieta nad hladinou a larvy suchozemského hmyzu na brehoch. Ako dravec, býva väčšinou stále v strehu. Pstruh žije 3 až 5 rokov.

Chov pstruhov patrí medzi náročnejší, ale na Slovensku je veľmi obľúbený. Do čelade lososovitých patrí pstruh dúhový, ktorý môžeme dostať u nás bežne kúpiť. Je odolnejší ako pstruh potočný, pretože znesie vyššie teploty, nižšiu hladinu rozpusteného kyslíka vo vode, ale aj vodné zákaly. Ďalej do tejto čelade zaraďujeme aj pstruha lososového, ktorý je kŕmený granulami. Tie sú obohatené o karotén a zabezpečujú, aby svalovina bola červená. Pstruh morský, potočný a jazerný je vlastne jedna a tá istá ryba. Ich názov sa mení len v závislosti od toho, v ktorom prostredí žijú.

Jedince, ktoré sú ešte pohlavne nedospelé majú biele mäso s veľmi jemnou chuťou. Toto mäso je pre nás veľmi ľahko stráviteľné. Môžeme ho použiť na grilovanie, pečenie, vyprážanie, ale aj varenie. V prípade použitia nemusíme rybu zbavovať šupín ani plutiev. Mäso nie je vhodné na dusenie.

Dostali ste pri čítaní tohto článku nápad, že by ste si doma pripravili pstruha, no neviete kde by ste si ho mohli zakúpiť? Preto Vám odporúčame navštíviť Partizánsku Ľupču, kde si počas celého roka môžete zakúpiť pstruha z vlastného chovu priamo z horského potoka. Viac informácií sa dozviete na: http://www.poctivepotraviny.sk/predaj-pstruhov.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz