Ryby sú pre človeka dokonalým zdrojom vysoko kvalitných bielkovín, Omega-3 mastných kyselín, vitamínov a minerálov. Japonci ich konzumujú takmer 100 kg na osobu ročne, Slováci sotva niekoľko kilogramov. Chcete si zlepšiť zdravotný stav a žiť dlhšie? Bez rýb to asi nepôjde...
Vitamíny skupiny B
Známy vitamín B12 výdatne obsiahnutý v rybom mäse podporuje činnosť nervovej sústavy a zlepšuje náladu. Potrebujeme ho k tvorbe červených krviniek a myelínu. Hrá významnú úlohu pri syntéze DNA a RNA, ako aj pri ďalších dejoch prebiehajúcich v organizme. Nedostatok vitamínu B12 sa prejavuje zvýšeným rizikom aterosklerózy, vznikom pernicióznej anémie a inými zdravotnými problémami. Doporučenú dennú dávku vitamínu B12 (2,4 mikrogramu) vám dodá už necelých 200 gramov tresky.
Omega-3 mastné kyseliny
Nenasýtené tuky známe ako Omega-3 mastné kyseliny sú výbornou prevenciou proti tvorbe krvných zrazenín, zanášaniu stien tepien a proti strate ich pružnosti. Sú potrebné pri zdravom vývoji plodu. Majú pozitívne účinky na zrak a mozog, ale pomáhajú tiež v boji proti rakovinovým bunkám. Omega-3 mastné kyseliny sú výdatne obsiahnuté napríklad v sardinkách, treskách, lososoch, pstruhoch, makrelách a iných morských rybách, ale aj u sladkovodných sumcov a pstruhov. Nájdete ich aj v rybom tuku z lekárne.
Ďalšie dôvody prečo si dať rybu :)
Rybie mäso a tuk obsahuje vitamíny (A, B, D), vápnik, horčík, fosfor, draslík, železo, stopové prvky (selén, zinok) a ďalšie cenné látky. Olejnaté ryby prospievajú pleti a pomáhajú pri kožných ochoreniach, ale pomôžu aj pri znižovaní krvného tlaku a pri prevencii pred nebezpečnou degeneráciou tzv. žltej škvrny (makuly) v oku. Pravidelná konzumácia rýb vám zabezpečí zdravé kosti a zuby, upokojí nervovú sústavu, zlepší fyzickú kondíciu a pomôže pri tráviacich problémoch. Podľa publikovaných výskumov sú účinky pravidelného konzumu rýb napríklad u Eskimákov dodnes žijúcich prírodným spôsobom fascinujúce – takmer nepoznajú kardiovaskulárne problémy, artritídu, cukrovku a rakovinu.
TIP: Celoročný predaj pstruhov