Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Prečo a ako variť brokolicu

rss

Brokolica sa postupne začína stávať bežnou ingredienciou na tanieroch mnohých Slovákov. A to je len dobre! Prečo jesť brokolicu a ako ju variť, aby sme z nej vyťažili čo najviac?

Prečo jesť brokolicu

Existuje viacero dôvodov, prečo do stravy zaradiť brokolicu. Pre nízke riziko alergických reakcií sa stala obľúbenkyňou výživových poradcov. Brokolica má aj protizápalové účinky, pomáha detoxikovať telo a je bohatá na vitamíny A a K. Taktiež obsahuje zlúčeninu známu ako sulforafán, ktorá pomáha udržiavať hladinu cukru v krvi a dokonca môže pomôcť aj pri boji s rakovinou. Práve táto zlúčenina zaujala aj vedcov a rozhodli sa bližšie preskúmať jej obsah v brokolici.  

Ako pripraviť brokolicu

Otázkou, ako pripraviť brokolicu tak, aby bola čo najzdravšia a obsahovala čo najviac sulforafánu, sa zaoberali výskumníci v Čine. Výsledky ich pozorovaní boli uverejnené v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Títo vedci z Univerzity Zhejiang experimentovali s rozličnými spôsobmi prípravy brokolice. Zistili, že najideálnejší spôsob prípravy  spočíva vo viacerých krokoch. Prvou fázou je pokrájať brokolicu na malé (cca 2cm) kúsky. Potom by sa brokolica mala nechať na 90 minút odstáť. Posledným bodom prípravy by malo byť jej rýchle sparenie vo vode. Tento spôsob prípravy a varenia brokolice zvyšuje hladinu sulforafánu v brokolici až 2,8-krát.

Prečo je to tak

Výskumníkom zatiaľ nie je celkom jasné, prečo dochádza k znásobeniu sulforafánu v brokolici. Zatiaľ je ich vysvetlením to, že odstátie brokolice po jej nakrájaní pomáha sulforafánu, aby sa v nej vyvinul. Taktiež tvrdia, že stačí, ak brokolica postojí aj 30 minút pred jej ďalšou prípravou. Dôležité ale je, aby bola brokolica nakrájaná. Sulforafán sa totiž v nej vytvorí, len ak dôjde k "poškodeniu" zeleniny.

Upozornenie na záver

Sulforafán, a teda ani konzumácia brokolice vo veľkých dávkach, nie sú odporúčané malým deťom, ani tehotným a dojčiacim ženám, pretože môžu dočasne znižovať stabilitu genómu, čiže spôsobovať mutácie. 

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz