Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Brokolica – kráľovná medzi zeleninou

rss

Väčšina uznávaných odborníkov sa zhoduje v názore, že brokolica patrí medzi 10 najzdravších potravín sveta. Dnes nám pán prof. Hričovský prezradí, aké má brokolica účinky, ako by sme ju mali skladovať a zbierať.

„Brokolica sa stáva veľmi obľúbenou zeleninou pre svoje protirakovinové účinky. Dajú sa z nej pripraviť chutné jedlá, podobne ako z karfiolu. Dáva sa do polievok, omáčok, dusí sa, zapeká a najviac chutí vyprážaná. Najzdravšia je však surová brokolica v šalátových zmesiach alebo varená nad parou.

Zberová sezóna trvá od júna do októbra, alebo aj dlhšie. Zberu brokolice treba venovať mimoriadnu pozornosť. Porast musíme stále sledovať a vyvinuté ružice zbierať postupne, v pravý čas. Ružice sú vhodné na zber, keď sú ešte kompaktné a nejavia náznaky zakvitnutia. Premeškanie tohto štádia spôsobí znehodnotenie trhového tovaru za niekoľko hodín. Brokolica sa nedá dlhodobo skladovať a v chladničke vydrží iba 10 dní. Najlepšie sa uchováva mrazením.

Brokolica je na prostredie menej náročná, ako karfiol. Môže sa pestovať vo všetkých oblastiach. Znáša pokles teplôt na 0°C, ale aj vysoké teploty. Lepšie hospodári s vodou a môže sa pestovať aj bez závlahy. Najlepšie sú slnečné polohy. Pestuje sa z priamej sejby alebo zo sadby, tak ako iné hlúboviny.“

Viac tipov a rád od pána prof. Hričovského môžete nájsť tu:

https://www.facebook.com/Rady.do.zahrady.profesor.Hricovsky?fref=ts.

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz