Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Karfiol a brokolica v zdravej strave nesmú chýbať

rss

Exotické liečivé rastliny sú stále populárnejšie. Nezabudli ste popri nich na zdravú klasiku – karfiol a brokolicu, ktoré takisto dokážu spraviť pre naše zdravie hotové zázraky?

Význam karfiolu a brokolice je pre zdravé stravovanie nesmierny. Stačí úvodom spomenúť, že obe tieto rastliny z čeľade kapustovité majú silné preventívne protirakovinové a protizápalové účinky. Obsahujú vitamíny (C, D, E, B6, B12, thiamin = vitamín B1, riboflavin = vitamí B2, niacin = vitamín B3, kyselinu listovú = vitamín B9) a celý rad ďaľších cenných látok (karotény, sodík, draslík, vápnik, horčík, fosfor, železo, meď, zinok, mangán, jód, ...).

Karfiol je výbornou prevenciou voči rakovine a ďaľším ochoreniam hrubého čreva, podporuje rast a obnovu buniek, imunitu, krvotvorbu, prospieva pri problémoch s  ľadvinami a močovým mechúrom. Tlmí zápalové reakcie, bráni vzniku osteoporózy, vypadávaniu vlasov a lámavosti nechtov. Karfiol obsahuje mocný antioxidant sulforafán, s čím súvisia aj jeho detoxikačné účinky. Karfiol však nie je vhodný pre ľudí trpiacich dnou, pre svoj vysoký obsah kyseliny močovej.

Brokolica je – spolu s už spomenutým karfiolom a kapustou – mimoriadne nádejnou zbraňou ľudstva v boji proti rakovine. Účinnou zložkou je napríklad chemická látka I3C (indol-3-carbinol), ktorá priaznivo pôsobí na úrovni bunkového metabolizmu ľudského organizmu. I3C prevádza doslova „opravu“ DNA v bunkách. Brokolica tiež obsahuje mimoriadne mnoho vyššie spomenutého sulforafánu.

Na rozdiel od exotických liečiviek, nie je žiadny problém dopestovať si zdravú brokolicu, kapustu či karfiol aj na Slovensku. Na pestovanie tejto zdravej zeleniny sa pozrieme bližšie v niektorom z ďaľších článkov.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz