Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Pizza farmy

rss

Čo si predstavíte, keď počujete slovné spojenie pizza farma? Pole plné tenkých chrumkavých kôrok cesta? Paradajkovú omáčku tečúcu v potôčiku k horizontu? Mozzarelové guličky rastúce v riadkoch? Alebo si poťukáte po čele a poviete: „To kto zase vymyslel?“  :)

Ani jedna z predchádzajúcich predstáv nie je správna, hoci pizza farmy v Amerike skutočne existujú! Špecializujú sa na nich na pestovanie a chov všetkých ingrediencií, ktoré na dobrej pizzi nemôžu chýbať a samozrejme aj na jej poctivú výrobu.

Charakteristika pizza farmy

Pizza farmy sú zábavné a zároveň vzdelávacie „atrakcie“ otvorené pre všetky vekové kategórie od jari do neskorého leta (alebo dovtedy, kým je dostatok prísad na pizzu :)). Návštevníci týchto fariem si môžu nielen pochutnať na výbornej domácej pizzi, ale môžu si farmu aj prezrieť a spýtať sa, ako sa jednotlivé prísady na pizzu vypestovali alebo vyrobili.

Pestovanie, chov a výroba na pizza farme

Na pizza farmách pestujú, chovajú a vyrábajú všetky prísady potrebné pre domácu výrobu pizze. Pestujú bylinky, pšenicu na cesto, paradajky do kečupu, chovajú kravy na mlieko na výrobu syra, prasiatka na výrobu salámy alebo aj stromy na drevo, ktoré dávajú do pece na jej pečenie.

Farmy ako obrovská pizza

Niektorí farmári dokonca zašli tak ďaleko, že svoje farmy navrhli ako obrovskú pizzu. Slúži im to zároveň ako výborný reklamný ťah na prilákanie zákazníkov. Ich pizza farmy sú obrovské okrúhle záhrady rozdelené na osem trojuholníkov. V každom z nich pestujú alebo chovajú inú potrebnú ingredienciu na výrobu čerstvej chutnej farmárskej pizze.

Myšlienka pizza fariem

Dôvodom, prečo vznikli pizza farmy, je upozorniť a poučiť ľudí o organickom pestovaní rastlín, chove zvierat a výrobe výrobkov. V Amerike, kde mnoho detí nevie ani odkiaľ sa vzali chlieb, mlieko, či mäso a z čoho sú vyrobené, sú tieto farmy aj výborným edukačným nástrojom.

Mnohé inšpiratívne príbehy a vylepšenia môžete nájsť aj v životných príbehoch súťažiacich a víťazov našej súťaže o NAJobľúbenejšieho farmára/výrobcu 2017. Za podporu súťaže ďakujeme mediálnym partnerompartnerom a Slovak Business agency.

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz