Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako zo záhradky vytvoriť zeleninovú farmu

rss

Zelenina, ovocie a bylinky všade, kam sa pozriete. Pred domom, za domom, na pravej i ľavej strane domu, za garážou, na verande- na každom kúsku niečo rastie. Susedia ho prezývajú farmár Johnny. Johnovi Pesichovi to však nevadí,, práve naopak :).

Zoznam plodín

Brokolica, paprika, karfiol, kapusta, kel, nechtík, horčičné semienko, šalát, kaleráb, zeler, kôpor, koriander, petržlen, bazalka- a to sme ešte len na začiatku zoznamu plodín, ktoré farmár Johnny pestuje. Jeho dom, a predovšetkým záhrada, sa nedá obísť. Všimnete si ju už zďaleka, pretože vegetácia zeleniny a byliniek pokrýva doslova každý štvorcový centimeter jeho pozemku. Reďkovky, mrkva, repa, špenát, hrach, zemiaky, cibuľa, cvikľa, paradajky, paprika, baklažán, uhorky – aj toto všetko tu kvitne a dozrieva.

Netypický vzhľad

Keď toto všetko čítate, možno si farmára Johna predstavujete ako staršieho muža, okolo päťdesiatky, na dôchodku, starajúceho sa už len o pestovanie zeleniny. Ale ani farmár Johnny nie je na svojom „poli“ prehliadnuteľný. Má len 34 rokov, husté fúzy, dlhé vlasy, potetované ramená. Pri niekoľkohodinovej každodennej práci v jeho záhradke mu nechýba ľahký úsmev a bezstarostný postoj. „Rád by som veril, že premena trávnika na záhradu je jedným z krokov k uzdraveniu nášho prostredia,“ hovorí Pesich a dodáva: „taktiež je oveľa lacnejšie mať dvor, na ktorom si vypestujete svoju vlastnú zdravú chutnú domácu zeleninu, ako trávnik, ktorý je potrebné kosiť a ošetrovať chemikáliami niekoľkokrát do roka.“

Začiatky pestovania

Prvé podnety pre tento štýl života pocítil John počas vysokoškolských rokov, kedy trpel nadváhou z nezdravej stravy, lenivosti a prílišného pitia alkoholu.

„Ako dieťa som sa stravoval väčšinou z polotovarov, ktoré so zeleninou nemali veľa spoločného. Pokiaľ to teda nebola cibuľa alebo šalát v hamburgeri,“ spomína John. Potom prišiel nárast hmotnosti a s ním aj depresia a úzkosť. Po niekoľkých problémových mesiacoch sa rozhodol spraviť vo svojom živote zmenu. Začal s vegetariánskou diétou a stal sa dobrovoľníkom v ekologickom záhradníckom centre v areáli Bloomington Univerzity v Indiane. Tam sa mu podarilo schudnúť a dospel k záveru, že chyba je v spoločnosti. Myslí si totiž, že ak by sa ako dieťa a teenager viac stretával s konzumáciou zeleniny vo svojom okolí, tak by neprepadol nezdravým polotovarom a nemusel by čeliť svojej nadváhe.

Všetko zlé je však na niečo dobré, pretože práve joho nezdravý štýl života ho inšpiroval k založeniu jeho domácej maxi záhrady. „Je to celoročná práca lásky,“ popisuje svoje pestovanie najrozmanitejších druhov zeleniny.

Ako prvý každý rok vysádza cesnak koncom októbra, aby úrodu mohol v júli pozbierať. Počas zimy začína s výsevom sadeníc v interiéri svojho domu. „Pokúšam sa pestovať niekoľko rôznych odrôd s rozličnou dobou zberu, aby som tak chránil rastliny pred chorobami a škodcami vytváraním rozmanitého ekosystému,“ hovorí Pesich.

Každodenné plevanie, pretrhávanie, zalievanie, viera v pekné počasie a dosádzanie nových plodín namiesto toho, čo bolo práve vyzbierané- to tvorí náplň jeho dní po práci. Farmár Johnny pestuje len organicky. Nepoužíva žiadne chemické postreky a hnoj si vytvára sám z pokosenej trávy alebo nepoužiteľných zvyškov zeleniny. Verí, že susedia a okoloidúci obdivujúci jeho zeleninovú "farmu" vytvorenú zo záhrady, sa ňou nechajú inšpirovať a budú nasledovať jeho príklad. Inšpiroval aj vás?

Na našom portáli prebehla súťaž o Najobľúbenejšieho farmára/výrobcu, ktorej výsledky už poznáme. Pozrite si súťažiacich aj víťazov, medzi ktorými sú tiež mnohé inšpiratívne príbehy napísané životom. Za podporu súťaže ďakujeme mediálnym partnerompartnerom a Slovak Business agency.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz