Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Biodynamická zeleninová farma

rss

Ask Rasmussen žije na farme so svojou priateľkou, ich dvoma deťmi a so svojimi rodičmi, od ktorých postupne preberá zodpovednosť za rodinnú farmu Kiselgården. Táto farma je jednou z najstarších biodynamických fariem v Dánsku. Pestujú na nej široké spektrum zeleniny, ktoré potom dodávajú do mnohých reštaurácií ocenených Michelinskými hviezdami.

Aká je to biodynamická farma?

Biodynamická farma, či hospodárstvo je zároveň aj ekologické. Rozdiel spočíva v tom, že popri používaní organických hnojív, dodržiavaní zásad etického prístupu voči chovaným zvieratám, ochrane životného prostredia a udržiavaní biodiverzity, kladie dôraz aj na používanie biodynamických preparátov, špeciálne pri príprave kompostu a používanie mesačného kalendára pre výsev a výsadbu plodín v optimálnom období.

Začiatky biodynamického farmárčenia

Askovi rodičia kúpili Kiselgården ako konvenčnú farmu, keď bol Ask ešte malým chlapcom a postupne ju začali premieňať na biodynamickú farmu. Ask na nej žije a pracuje celý svoj život a tak si logicky povedal: „Prečo neprevziať farmu a nezabezpečiť jej rast aj naďalej, keď to viem a som na túto prácu zvyknutý?“

Farma Kiselgården v súčastnosti

V súčasnosti má farma rozlohu asi 35-40 hektárov. Z toho na 25 hektároch pôdy pestujú zeleninu a na zvyšku trávu a pšenicu. Veľký dôraz kladú na rôznorodosť pestovanej zeleniny. „Keby sme na všetkých poliach pestovali len mrkvu a zrazu by prišiel rok, keď by sa mrkva neurodila, tak by sme nemali toľko peňazí, koľko by sme potrebovali. Nepodarilo by sa nám splatiť pôžičky, či účty v banke a museli by sme farmu zatvoriť alebo sa zadlžiť,“ vysvetľuje Ask. „Keď však pestujeme široké spektrum zeleniny, ekonomicky sa nám darí lepšie.“

Predaj zeleniny z farmy

Väčšina zeleniny, ktorú pestujú, z farmy predávajú. Dodávajú do reštaurácií, ale robia aj debničky. Do nich dávajú rôzne druhy sezónnej zeleniny s váhou okolo 10 kg, po ktoré si potom, priamo na farmu, chodia ich súkromní zákazníci.

Zeleninu dodávajú do asi 15-20 reštaurácií v Kodani, z ktorých má väčšina Michelinskú hviezdu. Dodávaná zelenina teda musí byť v presne požadovanej veľkosti, najčastejšie je to zelenina veľmi malých rozmerov. To je pre biznis na farme veľmi výhodné, pretože malú zeleninu nechcú ani obchody a nemôžu ju dať ani do debničiek. No a pozitívne na tom všetkom je aj to, že tak zužitkujú všetko, čo vyrastie.

Na farme Kiselgården nepestujú nič pre veľké firmy na zmluvu. Nemajú totiž radi ten tlak, ktorý tieto spoločnosti vyvíjajú na farmárov. Nie každý rok sa v rovnakom množstve urodí rovnaká zelenina a tak mať nejaký záväzok, že niečo niekam dodáte, môže byť veľmi stresujúce.

„Pestovaním zeleniny nezbohatnete, ale myslím, že nejde o to, koľko zarábate, ale skôr o to, že vás baví to, čo robíte,“ hovorí Ask. „Ak chcete začať s jej pestovaním, porozprávajte sa s miestnymi ľuďmi, obíďte reštaurácie a začnite pomaly s menšími množstvami, ktoré môžete zväčšovať. Akonáhle od vás začnú odoberať miestne reštaurácie, ľudia sa o tom dozvedia a postupne vás budú chcieť aj v obchodoch,“ dáva Ask nakoniec radu všetkým tým, ktorí sa rozhodujú, či začať pestovať.  

V našej súťaži Najobľúbenejší farmár/výrobca 2017 je aj kategória farmár pestovateľ, kde sa zapojili slovenskí farmári, ktorí tiež chcú priniesť na náš slovenský trh zdravú a poctivú zeleninu a ovocie. Podporte ich, ale aj ostatných súťažiacich. svojim "Páči sa mi to" na stránke súťažeZa podporu súťaže ďakujeme mediálnym partnerompartnerom a Slovak Business agency.

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz