Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Pestovanie priesad - ako na to?

rss

Pestovanie rastlín už od semena je tou najvhodnejšou cestou k eko pestovaniu zdravých. chutných a výživných plodín. Pokiaľ vyberiete pre klíčiace semienka to správne miesto, budete sa už o niekoľko dní, či týždňov tešiť z prvých rastlinných výhonkov. Ako, kedy a s ktorými rastlinkami začať? Pokúsime sa vám poradiť v tomto článku.

Pestujte jednoducho

Keďže každá rastlina má určité špecifiká pri pestovaní, odporúčame vybrať si len zopár odrôd. Veľmi dobrými rastlinami na začiatok sú z byliniek bazalka, pažítka, oregáno, tymián a petržlenová vňať, zo zeleniny je to najmä paradajka, uhorka a paprika. 

Kedy začať s predpestovaním

Cieľom správneho načasovania predpestovania je mať vypestované priesady v čase, keď už bude možné ich vysadiť von do záhonov. Ak sa pozriete na obaly semienok, mali by vám tento čas napovedať. Zvyčajne býva na nich napísané niečo ako: "S predpestovaním začať 6-8 týždňov pred poslednými mrazmi". Ideálny čas sadenia je teda v našich podmienkach február, prípadne začiatok marca.

V čom pestovať priesady

Priesady je možné pestovať v takmer akejkoľvek nádobe, pokiaľ je aspoň 5-7 cm hlboká a má dierky na odtekanie vody. Okrem špeciálnych kontajnerov určených na výsadbu priesad, môžete využiť aj tégliky od jogurtov, umelé, či papierové poháre, obaly z vajec, alebo vaječné škrupiny. Tie, samozrejme, ešte pred vysiatím semienok na dne prepichnite, aby mohla odtekať prebytočná voda.

Pripravte si pôdu

Na vysiatie semien na predpestovanie si pripravte pôdu. Nepoužívajte pôdu zo záhrady a nemali by ste používať ani pôdu z izbových rastlín. Na vypestovanie zdravých, životaschopných priesad použite vždy čerstvý mix pôdy. Predtým, ako ju začnete plniť do kontajnerov, mierne ju navlhčite. 

Pri výbere pôdy si zistite, či obsahuje nejaké hnojivo. Ak nie, tak ho nezabudnite použiť pár týždňov po tom, ako vaše priesady vyklíčia a pokračujte v pravidelných intervaloch až dovtedy, kým sadenice nepresadíte do záhrady.

Začnite pestovať

Predtým ,ako zasejete semienka do kontajnerov si pre istotu na balíčku zistite, do akej hĺbky ich máte umiestniť. Niektoré malé semienka stačí vysadiť na povrch zeminy, iné, väčšie, je potrebné vtlačiť do pôdy hlbšie. Pre istotu odporúčame do každej nádoby zasiať dve semienka. Ak vyklíčia obe, jedno z nich môžete následne presadiť, alebo vytrhnúť a nechať rásť len to silnejšie. Následne zeminu so semienkami opäť navlhčite vodou. Môžete použiť aj rozprašovač. umiestnite na teplé miesto, napríklad na parapetu nad radiátorom.

Ako urýchliť klíčenie

Na urýchlenie klíčenia môžete kontajnery so semienkami zakryť plastovou fóliou alebo viečkom. Toto pomôže udržať semienka vlhké predtým, ako vyklíčia. V momente ako uvidíte prvé náznaky zelených klíčkov, prekrytie odstráňte.

Polievajte, hnojte a opakujte

Ako priesady rastú, nezabúdajte udržovať vlhkú pôdu, avšak medzi jednotlivými polievaniami by sa mala mierne usušiť. Potrebné je pamätať aj na pravidelné hnojenie, aby mali priesady dostatok živín pre svoj ďalší rast.

Priesady potrebujú svetlo

Priesady na svoj rast potrebujú veľa svetla. Ak ste kontajnery s nimi umiestnili na parapetnú dosku, nezabúdajte ich otáčať, aby mu boli všetky rovnako vystavené. Bez svetla začnú priesady žltnúť a slabnúť.

Vystavte priesady vonkajším podmienkam

Pred vysádzaním priesad do vonkajších záhonov je potrebné nechať ich najprv zvyknúť si na iné podmienky. Približne týždeň pred plánovanou výsadbou do záhrady začnite umiestňovať priesady na vonkajšie miesto chránené pred vetrom a mierne zatienené. Na noc ich však vždy premiestnite dnu. Po takomto týždňovom až desaťdňovom privykaní si ich vystavte viacerým slnečným lúčom a vetru. Následne ich môžete presadiť do záhrady.

Prajeme vám krásne, zdravé a životaschopné priesady, z ktorých sa budete môcť tešiť.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz