Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako si jednoducho, ľahko a pekne vypestovať vlastné bylinky na okennom parapete

rss

Každý deň by sme mali mať prístup k čerstvej zelenine alebo aspoň k bylinkám, tvrdia odborníci. To sa ľahšie povie, ako urobí, však? Pomedzi nabitý pracovný program, starostlivosť o domácnosť, deti, nákupy a podobne ešte staranie sa o záhradku! To znie ako ťažká úloha. Hm, ťažká možno, nesplniteľná však rozhodne nie! Ak máte prístup k oknám, do ktorých svieti slniečko, bylinky môžete pestovať po celý rok priamo na vašom okennom parapete. Takže dokonca aj ak nemáte čas, alebo priestor na záhradku, pestovanie vlastných byliniek môže byť jednoduchý a cenovo i časovo dostupný spôsob, ako okoreniť a oživiť vaše každodenné jedlá.

Škrupinová parapetná záhradka

Zvlášť teraz na jar, keď vonku už všetko začína zelenať a Veľká noc je za rohom, skúste si založiť takúto krásnu škrupinkovú záhradku na vašom okennom parapete, ktorá sa stane nielen užitočnou, ale aj ozdobnou súčasťou vašej domácnosti.

Ako pestovať sadenice vo vaječných škrupinách

Čo budete potrebovať

vaječný kartón, polovice škrupiniek z vajec, semená byliniek, špendlík na prepichnutie škrupiny,pôdu, postrekovač s vodou/polievačik

Inštrukcie

  1. Najprv je potrebné si nazbierať vaječné škrupiny. Vždy, keď budete v jedlách používať vajcia, pamätajte na to, že sa ich máte pokúsiť rozbiť čo najšetrnejšie, aby z nich zostali celé polovice. Môžete si pomôcť ostrým nožom. Pri menších vajciach, môžete použiť len väčšiu časť škrupiny.
  2. Vnútro škrupiny dobre umyte, odstráňte membránu a nechajte vyschnúť. Po vysušení uložte do kartónu z vajec.
  3. Keď už máte škrupín dostatok, ostrím špendlíka urobte malý otvor v dolnom strede všetkých vaječných škrupín. Tento otvor bude slúžiť ako drenáž pre kvetináč.
  4. Vložte do vaječných škrupín pôdu. Tá by mala byť vlhká, ale nie príliš mokrá, ani bahnitá.
  5. Zasaďte semená vašich byliniek podľa inštrukcií na balení.
  6. Umiestnite kartón s vaječnými škrupinami na dobre osvetlenom okennom parapete.
  7. Podľa návodu pravidelne vaše semená zalievajte. Za týždeň alebo dva by sa mali objaviť klíčky.
  8. Keď budú mať klíčky približne 5 cm, mali by ste ich presadiť do väčších kvetináčov. Môžete tak spraviť odstránením vaječnej škrupiny a prenesením len sadenice a pôdy. Alebo môžete do väčšieho kvetináča preniesť celú vaječnú škrupinu, ktorá bude slúžiť rastline ako hnojivo. Vaječná škrupina totiž obsahuje vápnik, minerály a živiny potrebné pre rastlinku.

Tipy pre zabezpečenie úspechu

Vyberajte si odolné bylinky

Byliny ako je bazalka, bobkový list, pažítka, mäta, oregano, rozmarín, či tymián, sú vytrvalé a odolné druhy, ktorým sa veľmi dobre darí aj v interiéri. Tieto druhy preto odporúčame do vašej „parapetnej“ záhradky.

Kľúčové je osvetlenie

Nájdite a vyberte si na pestovanie parapet, kde aspoň 4-5 hodín denne svieti jasné, ale nie ostré slnko.

Pozor na zálievku

Pôda by mala byť vlhká, nie príliš zaliata, bahnistá, ale ani suchá. Pamätajte aj na správny výber kvetináča. Voda by z neho mala mať kadiaľ unikať, aby korene nezostávali vlhké a netvorila sa na nich pleseň.

Zdroj: foodmatters.com

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz