Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako získať a uskladniť semená paradajok

rss

Máte tento rok vynikajúce paradajky a radi by ste mali rovnaké aj o rok? Môžete si z nich vybrať semená, ktoré na budúcu jar zasadíte. Ako vybrať, usušiť a uskladniť semená z paradajok tak, aby ste im dali najlepšie možnosti na jar vyklíčiť, si môžete prečítať na nasledujúcich riadkoch.

Vybratie semien paradajok z plodu

Väčšina paradajok má viac ako sto semien, takže na to, aby ste si z nich uchovali semená, potrebujete len zopár plodov. Tieto plody by mali byť úplne zrelé. Pri ich vybratí, prekrojte paradajky na polovicu a vyberte z nich lyžičkou dužinu obsahujúcu semená do pohára. Menšie paradajky môžete do pohára len vystískať. Potom do pohára pridajte trošku vody a označte ho názvom odrody.

Odstránenie gélu okolo paradajkových semien

Okolo semien sa nachádza akoby gél, ktorý inhibuje klíčenie a preto musí byť odstránený. Nechajte teda semienka v pohári s vodou prikryté papierovou utierkou alebo viečkom po dobu 2-5 dní, pokým sa nezačne fermentácia- kvasenie, ktoré odstráni obal semienka. Zároveň sa odstránia škodlivé baktérie a huby, ktoré sú na povrchu semienok. Denne pohár so semienkami kontrolujte a premiešavajte. Semená sú pripravené pre vyčistenie, ak dužina pláva na povrchu a semienka sú na dne pohára.

Separovanie semien paradajok od dužiny

Po 2-5 dňoch z pohárov opatrne odstráňte dužinu a prelejte tekutinu so semienkami do cedidla. Premyte semienka pod tečúcou vodou pomocou drevenej varešky, aby sa odstránilo čokoľvek, čo by k nim mohlo byť ešte prilepené. Potom semienka vysypte na papierovú utierku, aby ste odstránili väčšinu vody. Následne semená presypte na nelepivý povrch, ako napríklad sklo.

Sušenie semien paradajok

Na nelepivom povrchu vysušte semená na teplom mieste, kde však nesvieti priame slnečné svetlo. Semená by ste mali sušiť 2-3 týždne, pokým budú kompletne suché.

Uskladnenie paradajkových semien

Po uschnutí semien ich presypte do označených papierových obálok. Uskladnite ich na suchom, chladnom mieste, kde je stála teplota. Obálky môžete uskladniť v plechovke alebo v uzatvárateľnej nádobe spolu s kryštálmi silikagélu, aby bola zo vzduchu odstránená prebytočná vlhkosť. Paradajkové semená môžete skladovať až po dobu 5 rokov.

Mať svoje vlastné semienka paradajok nestojí veľa úsilia, ale určite prináša určitý druh hrdosti a spokojnosti so svojou prácou. Prajeme vám teda veľa šťastia pri ich extrakcii z paradajok :).

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz