Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Nákup semien alebo ako si správne vybrať osivo

rss

Kalendár nám hovorí, že jar sa už pomaly blíži a spolu s ňou aj príprava a nákup semien na vysádzanie. Semená už na trhu nie je problém kúpiť. Sú dostupné najrozličnejšie odrody rôznych rastlín. Ako však nakúpiť také osivo, aby nám prinieslo čo najlepšiu, najbohatšiu a najkvalitnejšiu úrodu?  

Aké údaje hľadať na obale?

Keďže aj semená patria medzi tovar a krásny, estetický obal nie je vždy zárukou kvality, musí obsahovať určité označenia, ktoré nie je možné obísť a pri nákupe by ste si ich mali skontrolovať. Napokon, iste si chcete kúpiť poctivé osivo  a chcete, aby vám poskytovalo záruku, že vypestujete kvalitný produkt.

Názov a adresa firmy

Na obale hľadajte predovšetkým názov a adresu firmy. Ak tento údaj chýba, je možné, že táto firma nie je korektná a semená sú nekvalitné, napr. nevzklíčia alebo vám vyrastie úplne iná rastlina. Nekvalitnými semenami si môžete do záhrady zavliecť aj chorobu alebo burinu.

Druh a odroda semena

Ďalšími dôležitými informáciami sú druh a odroda rastliny. Na každom obale by mal byť slovenský, príp. latinský názov semien, ktoré chcete kúpiť. Nezabudnite si všimnúť aj odrodu, ktorá vám napovie, kedy môžete očakávať úrodu- či bude skorá, stredne neskorá, alebo neskorá. Odrody sa okrem času zberu môžu odlišovať aj farbou, tvarom, chuťou a podobne.

Gramáž balení semien

Každé balenie tiež musí obsahovať hmotnosť v gramoch alebo počet semien. Gramáž označuje vždy čistú váhu semien. Semená totiž pred balením musia prejsť čističkou, aby v balíčku boli skutočne len tie, ktoré tam patria. Napokon, určite by vám vadila prímes burín, alebo sa mýlime? :)

Pestovateľské podmienky

Doplňujúcimi údajmi pre spotrebiteľa sú pestovateľské podmienky. Hovoria, kedy a kam semená vysievať, aká pôda je pre ne najvhodnejšia, akú zvoliť polohu- tieň, polotieň, či priame slnko.

Dátum spotreby s vyznačeným mesiacom a rokom

Posledný, ale nie menej dôležitý údaj, je spotrebujte do, pričom semienkam tesne pred uplynutím doby spotreby, alebo po nej by ste sa radšej mali vyhnúť. Kvalitné semeno zabezpečuje aj skúška klíčivosti semien, ktorá sa robí ešte pred predajom semena. Aj tento údaj by mal byť vyznačený na balení a nemal by byť nižší ako 60%.

Odporúčanie na záver

Ak si chcete vypestovať kvalitné plodiny, odporúčame vám navštíviť špecializovaných predajcov, ktorí vám budú zároveň vedieť poradiť, ktoré odrody sú ideálne pre danú oblasť, pôdu a podmienky.

 

 

 

 

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz