Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Pestovanie cesnaku

rss

Cesnak dozaista každý z vás dobre pozná. Viete ale, že toto prírodné antibiotikum je veľmi jednoduché pestovať aj vo vlastnej záhradke? Nepotrebujete na to dokonca ani veľa miesta a môžete byť v úrode cesnaku sebestační po celý rok. Všetko, čo pre to musíte spraviť, je vybrať si správnu odrodu, správny čas jej pestovania, správnu pôdu a nakoniec správne svoju úrodu po zbere uskladniť.

Výber správnej odrody cesnaku

Odrody cesnaku sú jarné a jesenné, ktoré sa ešte delia na paličiaky a nepaličiaky a na úzkolisté a širokolisté. Ktoré si teda vybrať?

Postupovať by ste mali podľa toho, kedy chcete mať úrodu cesnaku, či na jar, alebo na jeseň. Druhým kritériom výberu je, či paličiak alebo nepaličiak. Pestovanie paličiakov je náročnejšie, pretože je potrebné ručné odrezávanie kvetnej stonky a po zbere je potrebné odrezať tvrdú vňať. Paličiaky však majú väčšie a širšie strúčiky, hoci v hlávke ich je menej. Naopak nepaličiaky mávajú viac menších a užších strúčikov. Čo sa týka chuti a vône je rozdiel medzi týmito dvoma odrodami minimálny. 

Na zreteli by ste pri výbere mali mať aj pôdne a klimatické podmienky, skorosť, odolnosť voči mrazom a choroby a škodce jednotlivých odrôd. 

Pri kúpe sadiva cesnaku by ste mali siahnuť po overených poctivých pestovateľoch cesnaku, ktorí vám taktiež budú vedieť s výberom odrody pomôcť. Pokiaľ vo svojom okolí nikoho nepoznáte, môžete nazrieť aj do našich inzerátov.

Vysádzanie cesnaku

Vysádzanie cesnaku závisí od odrody, ktorú si zvolíte. Pokiaľ siahnete po jarnej odrode, vysadiť by ste ju mali v priebehu marca. Ak sa rozhodnete pre jesenné odrody, termín výsadby je druhá polovica októbra až polovica novembra, teplota pôdy by v danom období mala trvale klesnúť pod 9°C.

Cesnak vysádzajte na teplé, slnečné a vzdušné stanovisko do pieskovo-hlinitej alebo hlinitej pôdy. Pamätajte pri tom na to, že cesnak nemá rád trvalo mokrú pôdu. 

Medzi jednotlivými radmi by ste mali nechať 25-60 cm v závislosti od odrody, medzi rastlinami zase cca 10-15 cm. Strúčiky cesnaku vysádzajte ideálne ručne podcibulím smerom nadol do hĺbky približne 7 cm. Je dobré, ak je pôda pod zasadeným strúčikom cesnaku ešte nakyprená, pretože to napomáha pri jeho lepšom zakoreňovaní. Z tohto dôvodu nie je vhodné pri sadení používať kolík.

Prevencia proti škodcom

Najlepšou prevenciou proti škodcom a chorobám cesnaku je vysadiť ho každý rok na iný záhon, kde najmenej 3 roky pestovaný nebol. Najvhodnejšími predplodinami na tomto záhone sú pre cesnak zemiaky a hlúboviny, pretože po nich je pôda dobre prehnojená a kyprá. Naopak nevhodnými predplodinami sú cibuľa, pažítka, pór, hrach. Cesnak je možné vysadiť aj do jahodových záhonov, nakoľko si navzájom prospievajú a vy aspoň ušetríte v záhrade miesto.

Pestovanie cesnaku

Pri pestovaní cesnaku je potrebné udržiavať ho bez buriny, kypriť pôdu a občas zavlažiť, či pohnojiť. Špeciálne je hnojivo potrebné vtedy, ak začnú listy cesnaku žltúť. Ide o znak, že v pôde je nedostatočné množstvo dusíka, ktoré je potrebné doplniť alebo že rastlina dusík z pôdy nevie prijať v dôsledku výkyvov teplôt, nedostatku, či nadbytku vody, Vtedy sa odporúča prihnojiť cesnak na list. 

Termín zberu cesnaku

Cesnak je zrelý na zber, keď začne uschýnať a teda jeho listy začnú byť žltohnedé. Vhodné je podobrať ho rýľom a ručne vytiahnuť z pôdy. Neskorý zber rozoznáte tak, že sa hlavička cesnaku rozpadáva. Vtedy už cesnak nie je vhodný na skladovanie.

Uskladnenie cesnaku

Cesnak by ste mali skladovať v suchej, chladnej, dobre vetranej, bezmrazej miestnosti zapletený vo venci, alebo vo viazaničkách. Priebežne je dobré kontrolovať zdravie jednotlivých hlávok a choré odstraňovať.

Máte aj vy nejaké tipy na pestovanie cesnaku? Budeme radi, ak sa o ne podelíte s nami a s našimi čitateľmi v komentároch pod článkom alebo na sociálnych sieťach.

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz