Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Prečo by ste nemali vyhadzovať naklíčený cesnak?

rss

Keď vám doma začne klíčiť cesnak automaticky ho vyhadzujete? Podľa blogu Human N Health určite nie! Pokiaľ ide o varenie a zdravý životný štýl, cesnak jednoducho nemá konkurenciu. Okrem toho, že dodáva skvelú arómu a chuť, má mnoho zdravotných benefitov. Prečítajte si niekoľko jeho účinkov na ľudský organizmus a dôvody, prečo ho nevyhadzovať ani naklíčený.

Naklíčený cesnak?

Kým začneme, mali by sme si ujasniť, čo to naklíčený cesnak je. Jednoducho je to biely cesnak, ktorý vyzrel do takého bodu, že z jeho strúčikov začali vyrastať svetlozelené výhonky. Veľa ľudí si myslí, že takýto cesnak je súci už len na vyhodenie. Opak je pravdou. Práve tieto zelené výhonky znamenajú, že cesnak nám prinesie ešte viac úžitku, ako predtým.

Prečo je naklíčený zdravší?

Faktom o cesnaku je, že obsahuje antioxidanty ako aliín a alicín. Naklíčený cesnak ich však nielenže obsahuje, no produkuje ich vo vyšších množstvách. Štúdia od istého kórejského inštitútu (IPET), ktorá sa objavila v časopise ACS (zaoberajúci sa poľnohospodárstvom) hovorí, že naklíčený cesnak je ideálnym zdrojom antioxidantov pre tých, ktorí chcú zvýšiť príjem antioxidantov do tela.

Ako vám pomôže naklíčený cesnak pri otrave jedlom?

Jedným z dôvodov, prečo je naklíčený cesnak považovaný za superpotravinu je, že sa dokáže vysporiadať s radou zdravotných problémov. Vďaka vyššiemu obsahu antioxidantov pôsobí ešte ako silnejšia prevencia proti vírusovým ochoreniam a plesniam. Takisto sa dokáže bojovať s otravou jedla tým, že eliminuje jej symptómy ako napríklad hnačku alebo brušné symptómy. 

Prevencia proti rakovine

Keď sa rozprávame o cesnaku, nie je tajomstvom, že patrí medzi tie najzdravšie potraviny na zemi. Jeho „balíček“ minerálov, vitamínov a iných prospešných látok dokáže pomôcť takmer so všetkými problémami od obyčajného nachladenia až po otravuje jedlom. Napadlo by vás však, že klíčiaci cesnak má pridanú schopnosť ničiť voľné radikály, ktoré spôsobujú rakovinu? Ako v štúdii vysvetlil Doktor Kim Jonjsang: „Rastliny sú počas klíčenia veľmi citlivé na baktérie, vírusy a hmyz. Ich schopnosť produkovať rôzne chemikálie sa nazýva fytoalexín  a umožňuje rastlinám chrániť sa. Väčšina z nich je toxických pre mikroorganizmy a hmyz, pre ľudské zdravie ale veľmi prospešných.“ Hladina fytoalexínu sa v cesnaku zvyšuje hneď ako začne klíčiť a pomáha telu bojovať proti vírusom, baktériám a voľným radikálom, ktoré telo poškodzujú. 

Tak, a je to. Zelené výhonky, ktorých sme sa tak desili, nám naopak iba pomáhajú. Nabudúce si teda rozmyslite, či starý cesnak vyhodíte a dáte prednosť novému, alebo sa budete držať pravidla: „Staré je dobré.“ 

 

Zdroj: Human N Health

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz