Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Je medvedí cesnak taký zdravý, ako cesnak kuchynský?

rss

Tohto roku sa s nami príroda veľmi zahráva. Začiatok marca a raz sneží, raz svieti slniečko. Prekvapivo sa však aj rastlinky, ktoré klasicky vyrastajú koncom marca, začínajú objavovať už teraz. Ich zber by ste teda určite nemali premeškať!

Kedy a kde rastie?

Pod latinským názvom Allium ursinum sa skrýva medvedí cesnak. Rastie vždy len po dobu dvoch mesiacov, preto si treba každý rok odsledovať, kedy začína vyrastať. Kedysi to bolo až v apríli, dnes sa na mnohých miestach objavuje už koncom februára. Rastie najmä vo vlhkých lesoch, lužných lesoch, pri potokoch a na mokrých lúkach. Vypestovať si ho môžete aj doma. Ako na to čítajte v článku tu.  

Čo pomáha?

Účinnými látkami v medveďom cesnaku sú aminokyselina aliín a enzým aliináza. Poškodením vlákien sa aliín mení na dôležitý alicín, ktorý stojí za všetkými jeho dobrými vlastnosťami.  Medvedí cesnak obsahuje podobné účinné látky ako „klasický“ cesnak. Okrem toho v ňom nájdeme provitamín A, vitamín C, vitamíny skupiny B či flavonoidy. Čo však všetky tieto látky pre nás v praxi znamenajú?

Antibiotické aj antibakteriálne účinky

Ako mnoho iných zelených rastliniek, aj medvedí cesnak detoxikuje. Imunitu posilňuje hlavne vďaka svojim antibiotickým vlastnostiam. Jeho antibakteriálne účinky na nás pôsobia zvonku aj zvnútra. Prečisťuje napríklad obličky a krv, ktorej zlepšuje aj prietok v žilách. Pôsobí na tráviaci trakt a je vhodný pri častých hnačkách, zlom trávení či ako ochrana pred žalúdočnými vredmi. Vďaka tomu, že nás čistí zvnútra, pôsobí aj na zdravú pokožku a pleť. Na vonkajšie použitie je využívaný najmä na zle hojace sa rany v podobe tinktúry.

Vynikajúce pesto

Výhodou medvedieho cesnaku je, že je vhodný aj na tepelnú úpravu. Varí sa z neho napríklad polievka alebo sa pripravuje pesto. To pripravíte tak, že nasekané lístky medvedieho cesnaku (alebo lístky podrvené v mažiari) zalejete olivovým olejom, pridáte trošku soli, čierneho korenia a nasekaných orieškov. Môžete pridať arašidy, vlašské orechy či kešu, to záleží len na vás. Potom ho spokojne môžete pridávať či klasicky na cestoviny, pod mäso či do iných jedál.

Ako ho uchovávať?

V studenej kuchyni ho stačí dať na obyčajný maslový chlebík. Nielenže skvelo chutí, dodá nám mnoho zdravia. Ak si ho chcete uchovať na dlhšiu dobu, miesto sušenia ho radšej zmrazte. Sušením v ňom zabijete všetky prospešné látky. Pripraviť si z neho môžete aj tinktúru na rany. Lístky zalejte alkoholom, nechajte lúhovať zhruba 2 týždne a potom sceďte.

Medvedí cesnak je extrémne zdravý nie len pre človeka, no aj pre zvieratká. Napríklad medvede ho konzumujú ako prvé jedlo, keď sa zobudia zo zimného spánku. Veď čo myslíte, podľa čoho je odvodený jeho názov? :)

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz