Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Nezabúdajte na tekutiny

rss

Obdobie s vyššími teplotami je už tu a my by sme nemali zabúdať na pitie vody, ale aj iné prijímanie tekutín, pretože zhruba viac ako 20% príjmu denných tekutín nie je vo forme vody, ale pochádza z pevných potravín, najmä z ovocia a zeleniny. Prinášame vám zoznam 10 potravín, ktoré sú až z 90% tvorené vodou.

1.Uhorka

Táto zelená zelenina je kráľovnou v obsahu vody, pretože uhorky jej majú až 96,7%. V lete je ideálna do šalátov, nakrájaná na plátky alebo si z nej môžete spraviť studenú polievku, čo ešte zvýši príjem vody. Stačí, ak zmiešate biely jogurt s trochou mäty, kockami ľadu a uhorkou- a v lete veľmi osviežujúca uhorková polievka je na svete :).

2.Ľadový šalát

Ľadový šalát veľmi nezaostáva v obsahu vody za uhorkou (95,6% hmotnosti). Hoci je zo strany odborníkov mierne podceňovaný- odporúčajú skôr špenát alebo čínsku kapustu kvôli vyššiemu obsahu živín a vlákniny, z hľadiska vody má medzi všetkými druhmi šalátov prvenstvo. Chutí v sendvičoch, hamburgeroch, ale aj samotný.

3.Reďkovky

Táto osviežujúca koreňová zelenina by nemala chýbať vo vašich jarných a letných šalátoch. Reďkovky im poskytujú nielen výbornú mierne pikantnú chuť, ale aj krásnu farbu. Okrem vysokého obsahu vody (95,3% hmotnosti) sú tiež plné antioxidantov.

4.Paradajky

Nakrájané na kocky patria aj paradajky medzi hlavné prísady šalátov. Výborne sú i nakrájané na kúsky s nejakým dobrým syrom, či orechmi.

5.Zelená paprika

Všetky druhy papriky vo všetkých farbách majú pomerne vysoký podiel vody (cca 92%), ale zelená paprika jej obsahuje najviac. Naviac obsahuje rovnako veľa antioxidantov ako ostatné. Sú skvelým predjedlom alebo neskorou večerou.

6.Červený melón

Je pomerne zrejmé, že červený melón je plný vody (91,5% hmotnosti). Navyše je jedným z najbohatších zdrojov lykopénu, antioxidantu bojujúceho s rakovinovými bunkami. V lete je výborným osviežením voda s kockami melónu.

7.Karambola

Toto tropické ovocie so šťavnatou dužinou podobnou ananásu má tiež veľmi vysoký obsah vody (91,4%). Jeho pútavý tvar vyzerá zaujímavo v ovocných šalátoch alebo ako jedlá ozdoba letných kokteilov. Ako bonus je bohaté na antioxidanty, najmä epikatechín, zlúčeninu potrebnou pre srdce. Vyhýbať vy sa mu ale mali pacienti s ochorením obličiek, pretože obsahuje veľa kyseliny šťaveľovej.

8.Jahody

Všetky bobuľovité plody majú vysoký podiel vody (maliny a čučoriedky cca 85%, černice cca 88,2%), ale šťavnaté červené jahody jej obsahujú najviac (91%). Jahody sú výborné zmiešané v smoothie, či v jogurte.

9.Grapefruit

Výskum naznačuje, že tieto šťavnaté kyslé citrusové plody môžu pomôcť znížiť hladinu cholesterolu rovnako, ako schudnúť. Grepy sú aj dobrým osviežením počas leta, keďže až 90,5% ich hmotnosti je voda.

10.Brokolica

Nutričný profil brokolice – veľa vlákniny, draslíka, vitamínu A, C a obsah vody (90,7%) z nej robí výbornú zeleninu na teplé dni, pretože organizmus nielen zasýti, ale aj osvieži.

Tak čo, pridáte na svoj jedálniček aj niektoré z týchto osviežujúcich potravín plných živín s nízkym kalorickým indexom a zvýšite tak svoj denný príjem tekutín? :)

Zdroj: health.com

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz