Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Jahody na balkóne

rss

Určite si pamätáte tie časy, keď ste s rodičmi chodili na prechádzky a jedli všetky lesné jahody čo ste našli. Tá super chuť, ktorú by ste chceli mať aj doma a dopriať ju svojim deťom. Väčšina z nás však býva v paneláku a jahody poznáme už len „chrumkavé“ z obchodu.  To však nie je nutné, a nemusíme mať pri tom ani starých rodičov na dedine. Jahody si môžeme dopestovať aj sami v kvetináči na balkóne, alebo na vonkajšej parapete okna.

Na jar si môžete v pestovateľských záhradách vybrať hneď z niekoľkých druhov jahôd, pričom o množstvo nie je núdza. Ešte stále sa dajú zohnať už rodiace jahody. Ich šťavnatosť si môžete vychutnať takmer ihneď po príchode domov.

Rôzne druhy

Na balkóne môžeme pestovať viacej druhov jahôd. Klasické jahody, ktoré rodia asi mesiac a stálerodiace jahody.  Jahody majú svoje plody v závislosti od dĺžky dňa, preto rodia iba raz ročne.

Stálerodiace

Stálerodiace jahody máme vďaka šľachtiteľom, ktorí sadia kvetné puky počas celej pestovateľskej sezóny.

Od „klasických“ jahôd, ktoré rodia mesiac sa skoro nelíšia. Kvalitou aj vzrastom sú takmer rovnaké. Na trhu je niekoľko druhov. Najznámejšie sú druhy Elan, Selva, Sweet Eve, Ostara či Lidka.

Mesačné

Intenzívnu chuť, arómu a drobnejšie plody nájdeme na mesačných jahodách. Sú to akoby väčšie lesné jahody.  Aj chuťou sa im podobajú. Pestovať ich môžeme v menších nádobách, keďže vzrastom sú jemnejšie. Medzi najznámejšie druhy patria Solemacher, Regina, Mara de Bois, Baron alebo Rugia.

Presadenie

Ak si teraz kúpite jahody, ktoré už rodia zistíte, že v malinkých nádobách, v ktorých sa nachádzajú, nemajú dostatok pôdy a teda ani živín.  Preto ich musíme presadiť do väčších nádob.

Ideálnou nádobou je samozavlažovací hrantík a plastový kvetináč. Tie dokážu zeminu čiastočne ochrániť pred úplným vyschnutím.  Jahody sadíme do kvetináčov s priemerom 15-20 cm, do hrantíka dávame 3 sadenice.

Sadíme ich podľa srdiečka. Nesmie trčať z hliny, ale súčasne nesmie byť ani hlboko zasypané. Po presadení je nutné jahody poliať.

Slnko

Južná alebo juhozápadná strana je pre jahody ideálna. Počas vyzrievania plodov potrebujú slnečné miesto. Ak nemáte možnosť južného alebo juhozápadného slnka, jahody vám vyrastú aj inde, aj keď pomalšie. Určite ich však umiestnite na slnečné miesto.

Jahody môžete pestovať aj v závesných nádobách, ukotvené na balkónovej priečke alebo poličke. Závesné nádoby sú vhodnejšie pre sadenie jahôd v skoršom termíne. Teraz nemajú dostatočne veľké otvory na sadenice už väčšieho vzrastu.

Vlaha

Jahody majú radi jarnú rosu a dostatok vlahy.  Silné odparovanie vody na slnku môžeme jahodám kompenzovať každodenným poobedným zalievaním. Práve vďaka vode si môžeme pochutnávať na jahodách. Ráno by sme mali jahody rosiť, aby sme ich naštartovali do ďalšieho dňa. Zdravá rastlina nie je náchylná na sivú pleseň či iné komplikácie.

Výživa

Pri nedostatočnej výžive rastlín sa chuť jahôd stáva fádnou. Potrebujú dostatok dusíka, fosforu a draslíka, minerálov a stopových prvkov.  Hnojivo Flovium vám zabezpečí, že jahody neprehnojíte. Je to granulovaný vyzretý ovčí hnoj.  Hnojiť treba každé 2 týždne, vtedy je substrát v najvýživnejšom stave. Jahodám najviac svedčí humózny substrát so živinami z tlejúceho organického materiálu.

Zimovanie

Pre nedostatočne vlhký substrát a prebúdzanie sa pri slnku nie je jednoduché prezimovať jahody na balkóne.  Najvhodnejším riešením je obdarovať jahodami po sezóne niekoho, kto má záhradku. Jahody v hriadkach nemajú problém prezimovať a úžitok z nich je ešte 2-3 sezóny.

Pre balkón je vhodnejšie začínať každý rok nanovo. Nové sadenice sú plné sily a my dosiahneme maximálny úžitok. Obmedzená plocha nám totiž poskytuje obmedzené možnosti na ďalšie rastlinky.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz