Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako zarobiť peniaze chovom rýb a hydiny na balkóne

rss

Keby ste navštívili farmu Roberta Mwakia v Buru Buru Estate v Nairobi, boli by ste ohromení. Vyvinul totiž inovatívny spôsob, ako využiť veľmi malý mestský priestor na to, aby mohol chovať ryby a hydinu a pestovať hydroponické rastliny. Tento spôsob poľnohospodárenia nazýva aquaponický chov hydiny.

Čo je to aquaponický chov hydiny?

Istotne mnohí z vás čítajú tento pojem- aquaponický chov hydiny- po prvýkrát a vôbec nevedia, o čom je reč. Pre vysvetlenie je to integrovaný model poľnohospodárstva, v ktorom farmár chová ryby, hydinu a pestuje hydroponické rastliny v jednej štruktúre, pričom všetky sú na sebe vzájomne závislé.

Štuktúra aquaponického chovu hydiny má veľkosť cca 1,5m x 0,6m. Nádrže na ryby sú spojené potrubiami s rastlinnými kontajnermi, kde je namiesto pôdy štrk. Potrubia sú, samozrejme, pripojené na čerpadlo, aby sa voda z nádrží na ryby prečerpávala na rastliny, ktoré sú zavesené v kontajneroch nad nimi. Voda sa cez rastlinnú nádobu prefiltruje cez porézny štrk a vráti sa späť do nádrže na ryby. Mwakio vysvetľuje, že ryby v nádržiach vylučujú exkrementy do vody a tie potom slúžia ako živiny pre rastliny. Nad kontajnermi s rastlinami a nádržou na ryby je ešte umiestnená hydina. Tá svojim trusom hnojí rastliny a kŕmi ryby. Využitím tohto modelu je možné minimalizovať náklady na krmivo takmer na nulu, pričom sa maximalizuje výkon. 

Začiatky farmárčenia a úspech Roberta Mwakia

Robert svoj prvý model aquaponického chovu hydinu postavil na zadnej terase maminho domu. "Už po pár mesiacoch moja mama mohla chytať ryby a zbierať prvú úrodu paradajok, špenátu a cibule. A bolo toho toľko, že to rozdávala rodine, ale aj priateľom," spomína si Mwakio.

Od tohto počiatočného úspechu sa Mwakio odrazil. Najprv v meste Buru Buru založil zväz pre agropodnikateľov, ktorý sa zaoberal najmä integrovaným poľnohospodárstvom. Potom začal pracovať s mladými. Spolupráca s nimi sa mu vyplatila, pretože sa im podarilo vytvoriť inteligentné poľnohospodárske štruktúry pre mestských poľnohospodárov. Pre nich bol veľkým problémom najmä priestor, ktorého je v mestách veľmi málo. Čo je pre jedného problémom, môže byť pre ďalšieho výzvou. A tak Mwakio, ktorý má doktorát z mestského plánovania a mechaniky, vybudoval poľnohospodárstvo na svojom balkóne. Produkty z neho dnes predáva aj v miestnych obchodoch a hoteloch.

Tento model zo začiatku predával najmä svojim kamarátom a známym, ktorí nimi boli ohromení. Jeho práca však hovorila sama za seba a tak sa objednávky rozbehli a rozšírili aj na neznámych poľnohospodárov. V súčasnosti sa jeho podnikanie stabilizovalo a Mwakio si užíva plody svojej práce. Dostáva objednávky od klientov a štruktúru prispôsobuje v závislosti od ich jedinečných potrieb. 

Aj na Slovensku by sme iste našli mnohých farmárov, ktorí svoj nápad a koníček premenili na biznis. Niektorí z nich sa prihlásili aj do našej súťaže o Najobľúbenejšieho farmára/výrobcu 2017. Podporte ich svojim hlasom na stránke súťaže a vyhrajte víkendový pobyt v apartmánoch MERITTO v Rajeckých Tepliciach. Za podporu súťaže ďakujeme mediálnym partnerompartnerom a Slovak Business agency.

 

Komentáre

Erik 28.10.2019, 11:42
Zdravim. Nerad sa registrujem na portaloch ale ked som cital tento clanok myslel som ze zle vidim. Naozaj odporucate chovat sliepky NA BALKONE (!!!!) zatvorene v nejakej KLIETKE o rozmeroch 1,5 m x 0,6 m ako pisete v clanku? To ma byt zavadzanie brutalneho klietkoveho chovu proti ktoremu bojujeme vsetci slusni ludia uz roky do malochovu? Viete ake je to mucenie pre hydinu ked ju namiesto dobreho zivota na dvore a v zahrade zavriete do klietky na balkone? Ake poctive potraviny chcete ziskat od umucenych a uveznenych zvierat v klietke na balkone? AHA, zabudol som ved pisete ze sa na tom da ZAROBIT. No jasne na utrpeni zvierat sa zaraba najlepšie !!!! Poctivepotravinysk velmi ste ma SKLAMALI a to sa tvarite ako nejaky biomagazin o spravnom pristupe. Nemam slov. Erik Vesely, Bratislava

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz