Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako sa zbaviť pásavky zemiakovej alias mandelinky

rss

Pásavka zemiaková, ľudovo nazývaná aj mandelinka, je škodcom na zemiakoch. Zanecháva na nich hotovú spúšť. Larvy a dospelé jedince vyhrýzajú na listoch diery a zostáva len pevná žilnatina, niekedy poškodia celú vňať. Poškodenie listov môže znížiť silu rastliny a tak znížiť aj výnos plodín zemiakov.

Pásavka zemiaková

Pásavka zemiaková je postrachom všetkých pestovateľov zemiakov. Dospelé jedince sú drobné chrobáky s oranžovými a čiernymi pruhmi, larvy sú červenooranžové s pásom čiernych bodiek po oboch stranách tela a ich vajíčka sú svetlo oranžové a nakladené na vnútornej strane listov. Jedna samička dokáže naraz naklásť až 25 vajíčok. Najviac škody na zemiakoch teda narobia larvy.

Týchto chrobákov je veľmi ťažké sa zbaviť, pretože si vytvorili odolnosť proti väčšine metód, ako chemických, tak aj organických. Najlepšími zbraňami na boj proti mandelinke sa teda stali bdelosť a rýchlosť. Dôležité je každodenne si všímať, či sa na listoch neobjavujú malé otvory, prípadne či na spodných listoch nie sú nakladené vajíčka a okamžite zasiahnuť.

Organická ochrana zemiakov

Efektívna organická ochrana zemiakov pred pásavkou zemiakovou spočíva v ochrane rastliny insekticídnymi olejmi, odvarmi, posypmi alebo mechanickým odstránením chrobákov ručným zberom, či vajíčok ich rozotrením po spodnej strane listov.

1.Neem (nimbový) olej

Neem olej je rastlinný insekticíd proti pásavke zemiakovej, voškám, moliciam a strapkám vyrobený z tropickej rastliny Azadirachta indica, nazývaného aj Nimba. Je šetrný voči ostaným živočíchom a neškodný pre včely. Roztok vytvoríte zmiešaním cca 30ml oleja s 3,5l vody. Aplikujte horozprašovačom na listy zemiakov z oboch strán.

2.Popol

Najúčinnejším druhom popola proti pásavke zemiakovej je popol z brezy, môžete však použiť aj iný. Ideálne je rastliny poprášiť popolom ráno, keď je na nich ešte ranná rosa. Roztok vytvoríte zmiešaním 100g popola s 10l vody. Rastliny by ste mali poprašovať 1-2-krát za 2 týždne pred ich rozkvitnutím a po odkvitnutí raz za mesiac.

3.Kukuričná múka alebo škrob

Kukuričná múka/škrob spôsobí, že sa pásavka zemiaková zduje a odumrie. Kukuričnú múku aplikujete posypaním listov a ich následným navlhčením.

4.Soľný roztok

Pre pásavku zemiakovú je toxický aj roztok soli s vodou. Pri jeho príprave však musíte byť opatrní, pretože väčšie množstvo soli môže spáliť rastlinu.

5.Odvar z orechových listov

Odvar z orechových listov si pripravíte 15 minútovým povarením cca 1kg orechových listov s vodou. K odvaru potom prilejte ešte 10l vody, ideálne dažďovej, nechajte 3 dni odstáť a postriekajte na listy zemiakov.

6.Horčicový prášok a ocot

Aj postrek z horčicového prášku a octu vám môže pomôcť v boji proti mandelinkam. Zmiešajte 30-40g horčicového prášku (alebo horčicových semien rozomletých na prášok) so 100ml octu a vedrom vody. Následne dajte roztok do nádoby s rozprašovačom a postriekajte zemiakové rastliny.

7.Výluh z listov a stoniek paradajok

Pri prevzdušňovaním paradajok, hoďte listy, či celé stonky do vedra, zalejte vodou, nechajte odstáť a potom nastriekajte výluh na rastliny zemiakov postihnutých pásavkou.

Prevencia proti pásavke zemiakovej

Ideálne je myslieť na škodcov zemiakov ešte pred ich objavením. Výbornou prevenciou proti mandelínkam je ošetrenie pôdy draselnou soľou ešte pred výsadbou zemiakov. Tak zabijete larvy pásavky prezimovávajúce v pôde.

Mandeliniek na zemiakoch sa zbavíte aj vysadením rastlín, ktoré ju odpudzujú. Zasaďte medzi riadky zemiakov kôpor, tymián, šalviu, zeler, či mätu piepornú a určite si všimnete, že pásaviek bude menej.

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz