Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Zemiakové šupky nevyhadzujte, ale zasaďte

rss

Zemiak je náš druhý chlieb, vo väčšine domácností sa konzumuje takmer denne. S tým spojené šúpanie surových zemiakov produkuje hromadu odpadu v podobe šupiek. Málokto pritom vie, že značná časť týchto zemiakových šupiek sa dá použiť na opätovnú zemiakovú výsadbu.

Ako na to? Počas šúpania zemiakov si všímajte, kde má zemiak zdravé klíčky. Časti šupky s klíčkom opatrne zo zemiakov zrežte (šupke nechajte aj kúsok dužiny) a uložte ich do igelitového sáčku. Reznej plochy sa podľa možnosti nedotýkajte holou rukou. Sáčok hore zauzlite a uložte do tmy, napríklad do špajzy alebo do nezamŕzajúcej pivnice. Takto uskladnené šupky s klíčkami neuschnú, dokážu vydržať celé týždne i mesiace a dokonca si vybudujú sieť korienkov až kým nepríde čas na výsadbu.

Zemiakové šupky s klíčkami môžete vysadiť kedykoľvek počas bežného obdobia výsadby zemiakov. V pripravenej pôde vykopte motykou dlhé brázdy asi meter od seba, cca na hĺbku motyky. Do jemnej pôdy na dne brázdy opatrne poukladajte šupky s klíčkami do dlhého radu (klíčkami nahor, odrezkom nadol), tesne predtým vybraté zo sáčku. Medzi jednotlivými šupkami stačia cca 0,5 – 1 cm medzery. Klíčky a korienky nedolámte.

Na záver jemne zasypte brázdy zeminou. Motykou prihrňte zem a navŕšte nad brázdou dlhú hrobľu po celej dĺžke brázdy. Hrobľu polejte vodou (alebo nalejte vodu do brázdy ešte pred uložením zemiakových šupiek). Neskôr raz za čas prihŕňame hrobľu podľa potreby zeminou z priestoru medzi riadkami. Úroda z takejto výsadby býva dobrá a spoľahlivá, starostlivosť je rovnaká ako o bežné zemiaky. Zemiakové šupky s klíčkami určené pre výsadbu si môžete uskladňovať po celú zimu a na jar vysadiť, čím si znížite aj výdavky na výsadbu.

Komentáre

Vlado Kováč 15.10.2013, 10:29
Moc hezký, tak na tohle jsem zíral. Jdu na to!!! Díky!!!

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz