Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako sa zbaviť škodlivého hmyzu v záhrade

rss

Máte problém s hmyzom v záhrade? Bojujete s pásavkami, voškami, larvami a čiernymi muškami na listoch? Máme pre vás riešenia.

Pásavka zemiaková (mandelínka)

Pásavka zemiaková (hovorovo mandelínka) sa každoročne vyskytuje na záhonoch so zemiakmi a zanecháva za sebou spúšť v podobe zničených zemiakových porastov. Škodia tak larvy, ako dospelé jedince. Na listoch vyhryzávajú dierky, až z nich zostáva len hrubšia žilnatina.

Zbavte sa pásavky zemiakovej

Pokiaľ na zemiaky nechcete používať chemický postrek, je nutné pásavku ručne vyzbierať a chrobáky zničiť, čo je celkom prácny spôsob. Jednoduchšou metódou je posypať záhon dreveným popolom. Stačí, ak po daždi popol (ideálne z brezy) posypete na listy a zelené časti zemiakov. Pre lepšiu účinnosť ho posypte aj medzi jednotlivé rastliny. Posypávať by ste mali raz za dva týždne pred kvitnutím. Po odkvitnutí sa popolenie odporúča ešte raz alebo dvakrát zopakovať.

Pásavka zemiaková rovnako ako pach dreveného popola neznáša aj pach borovicového dreva. Ak sa jej teda chcete zbaviť a drevený popol nemáte k dispozícii, vyskúšajte čerstvé borovicové piliny. Tie by ste mali aplikovať podobne, ako posyp popolom.

Účinný je aj postrek z orechových listov. Pripravíte ho zmiešaním 1kg listov z vlašského orecha a 10 l dažďovej vody. Tento roztok necháte aspoň týždeň lúhovať a potom nastriekate na zelené časti zemiakov.

Vošky a iný drobný hmyz - larvy húseníc, čierne mušky

Vošky sú považované za najrozšírenejších záhradných škodcov. Napádajú totiž nielen úžitkové, ale aj okrasné rastliny. Škodia priamo- cicaním štiav na najmladších častiach rastliny a nepriamo- prenášaním vírusových chorôb rastlín. Navyše sa veľmi rýchlo množia, čiže sa v záhrade veľmi ľahko a veľmi rýchlo môžu premnožiť.

Zbavte sa vošiek a iného drobného hmyzu 

Proti voškám sa môžete brániť mechanicky- ostrihaním a spálením napadnutých mladých koncov konárov alebo postrekmi. Ak nechcete používať chémiu, môžete si ich vyrobiť i doma.

Výborný proti voškám je postrek pripravený vylúhovaním tabaku (alebo cigary) vo vode. 70 g tabaku povaríte asi 1 hodinu v 1,5 l vody. Odporúčame vám na varenie použiť starý hrniec a ak máte možnosť nerobiť to v kuchyni. Potom scedíte, pridáte trochu mazľavého mydla alebo prostriedku na riad (stačí pár kvapiek) a zriedite v pomere 1:1. Týmto roztokom potom postriekajte spodnú časť listov pomocou ručného mechanického rozprašovača. Tento postrek je jedom pre hmyz a tak funguje nielen proti voškám, ale aj larvám húseníc a čiernym muškám, ktoré sa často objavujú na paradajkách.

Podobne, ako tabakový postrek, je účinný aj postrek z cesnaku. Cesnak má antibakteriálne a fungicídne vlastnosti a špecifickú vôňu, ktorá odpudzuje všetko, aj hmyz. Nasekajte 25 strúčikov cesnaku na malé kúsky a zalejte ich 1 l horúcej vody. Po 15 minútach lúhovania preceďte. Po vychladnutí aplikujte na rastliny. Postrek sa odporúča opakovať raz za 2-3 týždne.

Máte aj vy nejaké overené tipy, ako sa zbaviť škodlivého hmyzu v záhrade? Podeľte sa s ostatnými v komentároch.

 

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz