Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako sa starajú o vodu a pôdu v USA

rss

Tom Geake a jeho otec, John, vlastnia farmu neďaleko jazera Wall Lake v Iowe. Na nej pestujú sóju a kukuricu a ročne vychovajú okolo 15 000 prasiat.

Tom vyrástol na farme, študoval poľnohospodárstvo na strednej škole a vychádza z vedomostí štyroch generácii svojej rodiny. Napriek tomu vo farmárčení objavuje stále nové spôsboy toho, ako je možné robiť ho lepšie a udržiavať pôdu produktívnejšiu nielen pre súčasné plodiny, ale udržiavať ju aj pre nasledujúce.

Ochrana pôdy a vody

Už Tomov starý otec zaviedol praktiky na ochranu pôdy. Nimi boli trávnaté vodné cesty, ale aj terasovité usporiadanie pozemku a farmy ako takej. No hoci sa už dlho pred Tomovým narodením myslelo na pôdnu eróziu a ochranu pôdy, o ochranu vody sa až donedávna nikto nestaral. „Až kým sme v nej nenašli kvitnúce riasy,“ hovorí Tom „nenapadlo nám starať sa o ochranu vody. Odvtedy sme však pristúpili k niekoľkým zmenám.“

Spolu s pestovaním sóje a kukurice začali aj chov prasiat, aby tak zrecyklovali biologický odpad, ktorý pestovaním vzniká. Do vrchných zón pôdy dávajú zelené hnojivo, aby predišli vymývaniu na dusík bohatých produktov z pôdy do vody. Takisto začali testovať hladiny živín v hnoji, ktorý používajú, aby zabezpečili pestovaným plodinám, čo najefektívnejšiu výživu. Nechcú totiž používať ani nadbytok dusíka, ani fosforu.

Okolo rybníka a potokov na farme vytvorili široké ochranné pásy, kde nepestujú plodiny. „Prichádzame asi o 4000 plodín, tým, že nevyužívame tieto oblasti, ale udržiavaním pôdy a starostlivosťou o optimálnu výživu a zásoby vody pozitívne ovplyvňujeme nielen našich nasledovníkov, ale aj prirodzene sa vyskytujúce zvieratá. Snažíme sa myslieť na ďalšie generácie a ovplyvniť svojím konaním aj našich známych,“ vysvetľuje Tom a dodáva: „využívanie pôdy je výsadou, nie právom človeka. Chceme, aby aj ďalšie generácie mohli čerpať z tejto výsady a naďalej využívať pôdu a vodu. Chceme naďalej produkovať obživu pre ľudí, ale nechceme ublížiť krajine a stavať produktivitu na prvé miesto.“

Podpora organizácii

Tom a jeho rodina mali šťastie aj na partnerov, ktorí im v tomto pláne pomohli a stále pomáhajú. Podporuje ich Služba ochrany prírodných zdrojov. Jej programy im poskytli usmernenie, ale aj pomohli pokryť náklady na niektoré opatrenia na ochranu pôdy a vody, ktoré sa rozhodli dodržiavať. „Začíname používať adaptívny dusíkatý manažment a dusíkaté stabilizátory, ktoré udržiavajú dusík mimo vody. Spoločne s ostatnými farmármi používame raž ako kryciu plodinu. Chráni pôdu pred vetrom, dažďom a snehovou eróziou. Navyše je pekné pozorovať polia pokryté v čase, kedy by inak boli holé a pozorovať na nich voľne žijúcich živočíchov. Raž navyše vyčerpá prebytočný dusík z pôdy, stabilizuje ju a sám sa zmení na prirodzené hnojivo, keď sa na poliach postupne rozkladá.“

Tieto techniky farmárom v tejto oblasti pomáhajú používať menej umelých hnojív pri súčasnom zvyšovaní ich produktivity, čím zabezpečujú nielen zdravšie plodiny pre svojich zákazníkov, ale aj chránia pôdu a prostredie okolo seba.

Aj naši farmári sa snažia o vybudovanie čo najlepších podmieno nielen pre seba, ale aj pre budúce generácie farmárov. Podporte ich teda svojim "Páči sa mi to" na stránke hlasovania v súťaži o Najobľúbenejšieho farmára/výrobcu 2017Za podporu súťaže ďakujeme mediálnym partnerompartnerom a Slovak Business agency.

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz