Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Zelenina, ktorú vypestuje každý (aj) začiatočník

rss

Snívate o vlastnej úrode v záhradke? Zaujíma vás, ktorú zeleninu doma pestovať? Pestovanie zeleniny nie je komplikované. Môžete ju pestovať v kvetináčoch, na malých políčkach, či vo vyvýšených záhonoch. S našimi tipmi na to, ktorú zeleninu zvládne pestovať každý (aj) začiatočník, to dozaista hravo zvládnete a o pár týždňov, či mesiacov sa nám budete môcť pochváliť prvými úspechmi.

Šaláty

Chrumkavé čerstvé listy šalátov sú dobrou voľbou (nielen) pre začiatočníkov v záhrade. Môžete pestovať rôzne druhy, pričom získate farebnú aj chuťovú rôznorodosť. Ďalšou veľmi veľkou výhodou je ich zber už po 3 týždňoch, pričom ak ich budete pravidelne zbierať, tak budú ďalej rásť až do jesene. Potrebná je len ich pravidelná zálievka.

Reďkovky

Chrumkavé korenisté reďkovky sú veľmi dobrou prísadou do zeleninových šalátov, ale aj len tak na chlebík. Vysievajú sa 4 týždne po posledných mrazoch a kedykoľvek počas leta priamo do záhonov, bez predpestovania. Ich zber je možný približne po mesiaci, keď tieto červené guľôčky už majú dostatočnú veľkosť. 

Hrášok

Hrášok sa vysieva tiež priamo do pôdy od marca do júna. Jediné, čo potrebuje počas rastu je podpera stoniek. Hrášok je zelenina, ktorá zvládne aj chladnejšie počasie. Jeho sladké čerstvé plody si budete môcť vychutnať od júna do augusta.

Fazuľa

Fazule sa pestujú rovnako dobre ako hrášok a vyžadujú takmer rovnaké podmienky. Vysejte ich od apríla do júla, zbierajte o dva mesiace a počas rastu nezabudnite podoprieť ich stonky. Ak budete ich struky zbierať pravidelne a budú vhodné podmienky, tak rastlinka bude plodiť ďalšie.

Jarná cibuľka

Rýchlo rastúca jarná cibuľka je výbornou prísadou do šalátov. V jedlách ju môžete použiť surovú alebo ju osmažiť. Odporúčame, aby ste ju v záhradke vysiali vedľa mäty, pretože tá odpudzuje mušky, ktoré často jarnú cibuľku napádajú.

Cibuľa a cesnak

Medzi prakticky bezúdržbové a ľahkovypestovateľné plodiny možno zaradiť aj cibuľu a cesnak. Na jar alebo na jeseň jednoducho zasadíte cibuľky a strúčiky cesnaku v suchšej pôde. No a na konci leta, keď ich lístie zožltne a odumrie ich môžete zo zeme vybrať, nechať vysušiť na slnku a uložiť na zimu. Medzitým ich môžete vyplevať, aby sa vám nestratili v burine. No a ich zelené listy sa tiež dajú použiť na chlebík alebo do šalátov.

Červená repa - cvikla

Červená repa alias cvikla sa tiež často používa surová v šalátoch, ale výborne chutí aj teplá a čerstvo uvarená ako príloha k rôznym jedlám. Vysieva sa priamo do vlhkej pôdy od marca do júla. Po vyklíčení sa rastlinky riedia približne 5cm od seba. Táto koreňová zelenina sa zberá od mája do septembra v závislosti od odrody a doby výsevu.

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz