Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Stratégia výsadby zeleniny

rss

Sadíte zeleninu náhodne, alebo ju starostlivo rozdeľujete do troch tratí? Správnou stratégiou výsadby zeleniny si zvýšite výnosy, a lepšie zúžitkujete hnojenie. Ako na to?

Zeleninu možno rozdeliť skupín z rôznych hľadísk. Jedným z nich je rozdelenie do tzv. tratí podľa toho, aké majú jednotlivé druhy zeleniny nároky na živiny. V tomto systéme sa rok po roku najprv vysadí zelenina prvej trate, po ktorej nasleduje zelenina druhej a napokon tretej trate. Tak trocha výnimkou je trváca viacročná zelenina.

Prvý rok – zelenina v prvej trati

V tejto skupine sadíme hlúboviny (kapusta, kaleráb, karfiol, kel), paradajky, papriku, uhorky, melóny, tekvice, baklažán, patizon, lahôdkovú kukuricu, zeler, skoré zemiaky, sčasti aj listovú zeleninu. Vysoké nároky týchto plodín po živinách naplníte výdatným pohnojením pôdy ešte pred výsadbou organickými hnojivami. Predovšetkým maštaľným hnojom a dobre vyzretým kompostom (cca 6 kg na m2).

Druhý rok – zelenina v druhej trati

V druhej trati sadíme mrkvu, petržlen, paštrnák, cviklu, reďkovku, repu, cibuľu, cesnak, pór, pažítku a sčasti aj kapustoviny. Ide teda najmä o rastliny vyžadujúce výživný humus, ktoré však neznášajú čerstvé hnojenie maštaľným hnojom a kompostom a teda im vyhovuje pôda organicky pohnojená v predošlom roku.

Tretí rok – zelenina v tretej trati

Sem patrí najmä fazuľa, hrach a bôb – teda rastliny, ktorým nevyhovuje priame hnojenie organickými hnojivami, ani vysoká úroveň dusíka v pôde. Sčasti možno v tretej trati pestovať aj cibuľoviny, alebo s prihnojením trochou kompostu listovú zeleninu. Strukoviny sú známe tým, že absorbujú dusík zo vzduchu a odovzdávajú ho do pôdy. Tým v podstate pripravujú pôdu opäť pre zeleninu z prvej trate.

Komentáre

Marian Paštéka 15.5.2015, 14:46
Myslím,že lepšie je rozdeliť pestované plodiny do štyroch tratí.Nakoniec to odporúča väčšina odbornej literatúry.Do prvej trate radím plodiny výdatne hnojené dusíkom -nad 2 kg N/100 m2 ,hlavne kapustová zelenina,zeler,uhorky,paprika,paradajky.Do druhej trate plodiny hnojené dávkou 1 - 2 kg čistého N na 100 m2 -hlavne cibuľová zelenina,mak,zemiaky.Do tretej trate plodiny hnojené dávkou 0,5 - 1 kg čistého N na 100 m2 - hlavne mrkva,petržlen,červená repa a paštrnák. Do štvrtej trate plodiny,ktoré sa nemusia hnojiť dusíkom - to sú strukoviny:hrach,fazuľa,šošovica a sója. Ešte pripomeniem,že spotreba ostatných hnojív /fosfor a draslík/ obvykle stúpa opačným smerom - teda najnáročnejšie sú tie v tretej trati /mrkva/kde zahraničný dodávatelia osív odporúčajú dávky 1,5 - 2 Kg P2O5 a 2 - 2,5 Kg K2O. Snáď ešte treba pripomenúť,že najlepšou predplodinou je cibuľová zelenina,po nej môžete zaradiť do osevu hociktorú inú plodinu.

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz