Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Pór

rss

Táto liečivá rastlina pochádza z Prednej Ázie. Už v staroveku ľudia využívali jeho liečivé účinky. Pór mal aj svojich veľkých fanúšikov ako napríklad cisára Nera, ktorý ho konzumoval veľmi často. Veril, že mu práve pór pomáha a posilňuje jeho hlasivky. Preto ho ľudia prezývali „pórožrút“. V súčasnej dobe je v Amerike a vo Veľkej Británii považovaný „len“ ako zelenina. No na európskom kontinente, najmä vo Francúzsku, má svoje miesto medzi korením.

Účinky a vlastnosti

Patrí medzi cibuľoviny spolu s cibuľou, pažítkou a cesnakom. Je veľmi bohatý na karotenoidy, ktoré sú schopné sa v tele premeniť na vitamín A. Práve vitamín A je veľmi dôležitý pre rast a vývoj detí. Pór taktiež obsahuje aj vitamín C a E, ktoré majú schopnosť ochrániť náš organizmus pred voľnými radikálmi. Tým sa zabraňuje vznik rakovinového bujnenia. Pór obsahuje aj Thiamín, vitamín, ktorý zaraďujeme do skupiny B. Je významný pre činnosť nášho srdca a nervov. Práve v listoch sa nachádza dvojnásobný počet vitamínov, preto by sme mali konzumovať aj listy.

Pór obsahuje celú radu minerálnych látok a bielkovín. Fosfor povzbudzuje v našom organizme činnosť mozgu a je schopný pôsobiť pozitívne proti starnutiu ciev.

V prípade, ak ste sa rozhodli držať diétu, určite by pór nemal chýbať vo vašom jedálnom lístku. Jeho konzumovanie nám pomáha  pri črevnej mikroflóre, vďaka obsahu vlákniny, pektínu. Ten je schopný úspešne potláčať našu chuť do jedla a dodáva nám pocit plnosti.

Pestovanie

Môžeme si ho kľudne vypestovať aj doma, póru neprekážajú ani drsnejšie podmienky pre jeho rast. No musíme mu dopriať dostatok vody a živín v pôde. Pri domácom pestovaní je dôležité, aby sme ho príliš neprehnojovali, môže nás z neho nadúvať. Letná odroda póru sa zbiera už v auguste. Väčšinou je dopestovaná v skleníku. Odporúča sa, aby sme ju konzumovali v surovom stave.  Zimná odroda  je vhodná na zber až koncom októbra. Pestujeme ho na tmavých miestach. Pór zo zimnej odrody má jemnejšiu chuť ako cesnak alebo cibuľa.

Využitie

Môžeme ho konzumovať vo viacerých podobách. Najlepšie pre nás je, ak ho konzumujeme v surovom stave. Ako surový je vhodný do šalátov, príloha k hlavnému jedlu alebo si ho môžeme pokojne nakrájať aj na chlieb. V prípade, ak nám za surového stavu nechutí, môžeme ho použiť do zeleninových polievok, rizota alebo zapiecť s mäsom.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz