Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Sladká priateľka medovka vás skrášli pre radosť zo života

rss

Pokiaľ máte radi sviežosť, ktorá povzbudzuje a zbožňujete príjemnú vôňu a čerstvosť, medovka je pre vás ako stvorená. Povzbudzuje telo i ducha, je užitočná, liečivá a aromatická s vôňou nápadne pripomínajúcou citrón. Dožičte si teda liečivé a blahodarné účinky „elixíru života“. Účinky medovky sa v podstate dajú zhrnúť do štyroch základných skupín: relaxačné, protivírusové, protikŕčové a nervové – upokojujúce.

Vďaka antibakteriálnym účinkom má medovka široké využitie v kozmetike. Dokáže pleť osviežiť, rozjasniť a je overeným a účinným expertom na hojenie oparov. Má regeneračný účinok, ktorý hojenie urýchľuje. Tiež výborne pôsobí na mastnú pokožku a vlasy, ktorým napomáha obnoviť rovnováhu, preto sa pridáva do prípravkov na to určených. Používa sa aj vo väčšine bylinných pleťových masiek, pri výrobe mydiel, pleťových vôd a odličovacích olejov. Vďaka medovke si užijete nielen zdravú, ale aj krásnu a sviežu pleť. Medovka ju totiž regeneruje a čistí. Taktiež je vhodná na problematickú pokožku, ale aj na suchú a šupinatú kožu a zjednocuje tón pleti. Využitie našla aj ako prísada do bylinných zmesí na výrobu výťažkov pre posilňujúce kúpele, voňaviek, parfumov a podobne. Jeden z prvých parfumov pripravovaných už v 15. storočí, Eau de Charme, tiež obsahoval výťažok z medovky. Nájdete ju tiež v éterických olejoch, ktoré sa používajú na zníženie teploty a podporu potenia.

Kozmetické prípravky z medovky

Nechcete za kozmetické prípravky vyhadzovať množstvo peňazí? Skúste si ich pripraviť doma. Pripravte si napríklad masku z medovky zmiešaním 1 malej šálky tuhého medovkového čaju s prírodným základom- vazelínou, bahnom. Naneste na pleť a nechajte pôsobiť. Táto maska je vhodná pre každú pleť. Silne upokojuje. Trápi vás pretrvávajúce akné a mastná pleť? Z citrusovo voňajúcej bylinky si pripravíte aj vynikajúcu pleťovú vodu, ktorá zatočí s baktériami, stiahne zápal a dostane do rovnováhy aj nečistú pokožku. Stačí, ak plnú hrsť čerstvej medovky zalejete ¼ l vriacej vody. Výluh necháte vychladnúť, prefiltrujte cez plátno, odmerajte 80 ml tekutiny, ku ktorej pridajte 20 ml vínovice a prelejete do tmavej fľaštičky. Potom už stačí, keď si ním každé ráno i večer navlhčíte kozmetický tampón a jemne si prejdete po problematických partiách tváre. Ak by ste chceli intenzívnejšiu vôňu, nakvapkajte do nej pár kvapiek čistého medovkového éterického oleja.

Upozornenie: Pokiaľ na trhu objavíte lacný medovkový éterický olej, asi pôjde o napodobeninu - zmes citronely vôňou pripomínajúcu medovku. Pravý olej je vzácny a drahý, pretože na to, aby sa získal 1 kilogram medovkovej silice, je potrebných 7 ton jej vňate.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz