Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Sedem zázračných pravidiel racionálnej výživy

rss

Túžite po pevnom zdraví, peknej postave, zlepšení fyzickej kondície a sebavedomia? Ak áno, zoznámte sa so siedmimi kľúčovými pravidlami racionálnej výživy. Vaša budúcnosť začína na vašom tanieri...

1. V priebehu dňa sa najedzte približne každé tri hodiny. To vám plynulo dodá energiu počas celého dňa, zabráni návalom hladu a prejedaniu sa. Nezabudnite, že dominantnou porciou dňa sú raňajky – práve raňajky určujú, ako sa budete cítiť a aký podáte výkon v dopoludňajších (pracovných) hodinách. Dajte si na preto na raňajkách extra záležať pokiaľ ide o ich nutričnú hodnotu, ale aj spôsob konzumácie – doprajte si na ne dostatok času a vytvorte pohodovú atmosféru.

2. Dopoludnia si dajte jeden či dva kúsky ovocia. Významnou súčasťou vašej každodennej stravy by v každom prípade mala byť zelenina (najmä surová a dusená). Na vašom tanieri by sa denne malo ocitnúť aspoň pol kilogramu kvalitnej zeleniny. Ak ste štvorčlenná rodina, vaša spoločná denná spotreba zeleniny by mala dosahovať až 2 kilogramy! To je hranica, ktorú mnohé slovenské rodiny nedosiahnu ani za týždeň alebo dokonca za mesiac...

3. Doplňte do svojej stravy viac kvasených mliečnych (kyslomliečnych) výrobkov ako sú jogurty, tvaroh, srvátka, kefír, cmar. Aj keď ochutené a osladené jogurty chutia lepšie, uprednostnite biely jogurt bez sladkých prísad a zbytočných éčok. Nevyhýbajte sa kefíru – na jeho chuť a konzistenciu si ľahko zvyknete, keď si uvedomíte že zlepšuje imunitu, odkysľuje organizmus, prečisťuje črevá, eliminuje kvasinky a baktérie, celkovo podporuje trávenie a preliečuje tráviaci trakt.

4. Zoznámte sa so zoznamom potravín s nízkym glykemickým indexom a vytvorte si základ jedálnička ich kombináciami. Zoznámte sa so zoznamom potravín s vysokým glykemickým indexom, obmedzte ich konzumáciu a tie najnezmyselnejšie z nich (keksy a napolitánky, sýtené kolové nápoje...) úplne vylúčte.

5. Nikdy nejedzte v strese a zlej nálade – ukľudnite sa krátkou meditáciou alebo cvičením, a pri jedení sa plne venujte jedlu. Keď jete, s nikým sa nehádajte :) ani nečítajte a nepozerajte televízor. Sústreďte sa na farby a vône jedla, vychutnávaje si ho, systematicky požute každé sústo aspoň 25 krát alebo aj viac.

6. Vašu stravu by mal tvoriť pestrý a vyvážený mix bielkovín, sacharidov a tukov. Kde je to možné uprednostňujte kvalitný olivový a ľanový olej. Bielkoviny živočíšneho pôvodu (kvalitné netučné mäso a ryby) doplňte v pomere 1:1 bielkovinami rastlinného pôvodu (hrach, šošovica, fazuľa, tekvicové a slnečnicové semienka). Pridajte do svojej stravy hlivu ustricovú a shitake. Dajte prednosť skutočným, čerstvým surovinám pred predpripravenými polotovarmi z obchodných sietí. Zabudnite na to že existujú údeniny, mäsové konzervy, sladké koláče a zákusky, torty, bábovky a vianočky, bôčik a slanina, preéčkované pekne balené sladkosti zo supermarketov. Výrobky z bielej múky výrazne obmedzte alebo úplne zrušte zo svojho jedálnička a postupne ich nahraďte celozrnným pečivom. Nekupujte veľa lacných potravín – radšej menej a kvalitných.

7. Neverte informáciám o prospešnosti každodenného pitia niektorých druhov alkoholu. Tzv. prevencia či dokonca liečba pohárikom červeného vína denne podľa všetkého vychádza z nesprávne interpretovaných štúdií, ignorujúcich fakt že šľachtené odrody vínneho viniča sú intenzívne chemicky postrekované a pravidelné pitie aj malého množstva alkoholu vedie k závislosti.

Upozornenie na záver:

Všetky rady a informácie v tomto článku predstavujú nezáväzné odporúčania pre zdravých ľudí. Ak máte akékoľvek zdravotné problémy (vrátane alergií) vždy prediskutujte vhodnú a nevhodnú stravu so svojim lekárom.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz