Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Prečo si nájsť čas na raňajky?

rss

V dnešnej dobe si ľudia hľadajú množstvo výhovoriek, prečo neraňajkovať. Buď sa ako každý druhý ponáhľajú do práce, alebo si povedia, že chcú chudnúť. Tretím dôvodom je, že im jednoducho ráno nechutí jesť.

Ak sa vám teda stane, že sa ponáhľate do práce a nemáte čas na raňajky, kľudne si ich doprajte v robote, len na ne nezabudnite. Čo sa týka výhovorky chudnutia, môžeme považovať toto rozhodnutie ako veľmi zlý krok. V prípade ranného nechutenstva je možné, že tento stav je spôsobený tým, že si radi doprajete viac jedla na večer resp. neskoro v noci. Ak sa zbavíte zlozvyku prejedania sa na večer, ráno sa prebudíte s pocitom hladu, a tiež budete pociťovať aj prirodzenú chuť do jedla. Potom vám už nič nebude brániť v tom, aby ste si dopriali zdravé a chutné raňajky.

Prečo sú raňajky dôležité?

Výskumy dokázali, že ľudia, ktorí pravidelne raňajkujú majú látkovú výmenu o 3-4% intenzívnejšiu ako u stredne štatistického priemeru. U ľudí, ktorí pravidelne zabúdajú na raňajky, prebieha látková výmena o 4-5% pomalšie. Výskumy tiež ukázali aj to, že neraňajkujúci ľudia za rok priberú v priemere  4-7 kg.

Raňajky pomôžu vaše telo naštartovať do nového dňa. Ich konzumácia zabezpečí dostatočný prísun energie, podporí mozgovú činnosť, kontroluje telesnú hmotnosť, a tiež posilňuje imunitný systém.  

Tiež sa potvrdilo, že deti, ktoré pravidelne a kvalitne raňajkujú, dosahujú v škole lepšie výsledky.

Zdravé raňajkové menu:

Raňajky by mali obsahovať vyvážený obsah minerálnych látok, bielkovín, vitamínov a vlákniny. Ich úlohou je obnoviť energiu predchádzajúceho dňa, zásoby stavebných jednotiek, ktoré boli spotrebované za uplynulú noc, zásoby vody a popritom všetkom, udržať hladinu energie na normálnej úrovni.

Ráno začnite tým, že vypijete 200 až 400 ml vlažnej vody, prípadne bylinkového čaju. Týmto rozprúdite tráviaci proces. Po 15 až 30 minútach, keď sa oblečiete, prídu na rad samotné raňajky. Ponuka vhodných potravín je bohatá. Na raňajky sa odporúčajú jesť vločky, varená pohánka, ryža, ovos, kukurica, pšeno alebo kaše, ktoré môžu byť cereálne.

Tiež si môžete dopriať celozrnné pečivo so strukovinovými nátierkami, syr tofu, zeleninu alebo olejnaté semená. Čo sa týka mliečnych produktov, môžete si vybrať napríklad nízkotučné syry, odtučnené mlieko, tvaroh alebo biely jogurt.

V prípade, ak si chcete niečo osladiť, radšej voľte med ako cukor. A tiež, ak radi konzumujete na raňajky müsli, tak dajte prednosť nesladenej variante.

Ľudia robia najčastejšie chyby, že si na raňajky doprajú kalorické údeniny, párky alebo salámu. Tiež radi podľahnú pokušeniu v podobe praženice, čo ale nie je najsprávnejší výber. Dajte si pozor aj na konzumáciu sladkých koláčikov, bieleho pečiva alebo toastov. Tieto potraviny obsahujú vysoký podiel jednoduchých sacharidov, kde tak zbytočne zvyšujete hladinu cukru v krvi.

Na záver:

Nezabúdajte teda, že raňajky sú základom celého dňa, preto ak ste doteraz na ne zabúdali, nehovorte si, že začnete od nového mesiaca, začnite pekne už od zajtra!

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz