Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Recepty z trnky plné vitamínov

rss

Trnky rastú na kroch dorastajúcich až do výšky 3m. Výborne sa im darí najmä na slnečných stanoviskách, pričom rastú vo všetkých druhoch pôdy, ale uprednostňujú pôdy bohaté na vápno. Plody tmavomodrej až čiernej farby dozrievajú v polovici októbra, pri dobrom počasí ešte aj v novembri. Ideálny je ich zber až po prvých mrazoch, kedy sa z nej uvoľní najviac cenných liečivých látok. Bobule majú jednu kôstku, málo dužiny a sú bohaté na vitamín C, ale aj veľmi kyslé. 

Účinky trnky na organizmus

Trnka je všestranne využiteľnou rastlinou. Na liečivé účely je totiž možné využiť takmer celú rastlinu. Listy trnky slúžia najmä pri obličkových problémoch. Kvety trnky majú diuretické, čiže močopudné účinky. No a plody trnky sú bohaté na vitamíny A,C, E, triesloviny a ovocné kyseliny. Pôsobia povzbudzujúco na trávenie, posilňujú organizmus a pomáhajú pri kŕčoch, zvracaní a hnačke. Keďže sú veľmi kyslé, až trpké, konzumujú sa vo forme čaju, likéru, sirupu, marmelády, či vína. 

Trnkový čaj s množstvom vitamínov

Čo potrebujeme: 2 lyžice pomačkaných trnkových plodov, 3dcl vriacej vody, 1 lyžičku medu

Ako postupujeme: Plody trniek zalejeme v pohári horúcou vodou a necháme 15 minút lúhovať. Potom scedíme, plody vymačkáme. Po miernom ochladení osladíme medom a podávame.

Trnkový likér na trávenie

Čo potrebujeme: 2 hrnčeky nasekaných trniek, 2 šálky medu, 6 podrvených klinčekov, 1 lyžičku škorice, 3 podrvené badiány, po pol lyžičke podrvených fenyklových semienok, anýzových semienok a strúhaného zázvoru, 1 liter domácej pálenky

Ako postupujeme: Všetky uvedené prísady zmiešame. Zalejeme pálenkou a necháme na teplom mieste 14 dní lúhovať. Každý deň pretrepávame, aby sa do likéru uvoľnili liečivé látky. Potom precedíme, likér zlejeme do fľaše a príležitostne podávame.

Trnkové víno na posilnenie imunity a organizmu

Čo potrebujeme: 2 šálky posekaných trnkových plodov, 1 liter kvalitného červeného vína, 6 podrvených klinčekov, pol lyžičky škorice, 4 podrvené badiány

Ako postupujeme: Suroviny zmiešame, zalejeme vínom a podobne ako pri likéry necháme 14 dní lúhovať. Denne pretrepávame. Po tomto čase precedíme, nalejeme do sklenenej fľaše a uložíme do chladničky. Podávame príležitostne.

Tip na záver: trnkové kôstky hrejú

Kôstky trniek po usušení je možné použiť ako náplň na výrobu ohrievacích vankúšikov. Tie vyrobíme jednoducho tak, že do bavlnenej alebo ľanovej obliečky dáme trnkové kôstky a zašijeme. Pri potrebe nahriatia nejakej časti tela tento vankúšik na chvíľu vložíme do rozohriatej rúry a môžeme použiť. Tento vankúšik dobre slúži aj pri brušných kolikách bábätiek.

 

 

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz