Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Hloh a trnky – zabudnuté ovocie

rss

Hloh a trnky patrili ešte pred pol storočím k vysoko ceneným druhom drobného ovocia. Aj dnes môžeme plano rastúce hlohy a trnky nájsť vo voľnej prírode.

Hloh obyčajný (a ďalšie druhy hlohu)

Hloh rastie vo forme hustých, tŕnistých kríkov alebo stromčekov, často na okrajoch lesov, v krovinách, niekedy dokonca v parkoch. Kvitne bielymi kvietkami počas mája až júna, tmavočervené plody (malvice) sa zberajú v septembri až októbri. Ľudové liečiteľstvo využíva okrem plodov aj listy (zberané v máji a júni) a kvety (od mája, zberajú sa pred plným rozkvitnutím). Na liečivé účely, resp. konzum sa nepoužívajú ozdobné záhradné sorty hlohu.

Ľudoví liečitelia oddávna používali výťažky z hlohu pri liečení zdravotných problémov so srdcom a krvným obehom. Hloh prispieva k lepšej činnosti a prekrveniu srdcového svalu, pomáha pri arytmii a búšení srdca, rozširuje cievy a zlepšuje prietok krvi srdcom, znižuje tlak krvi. Hloh obsahuje značný objem flavonoidov, amíny, antokyány, triterpénové kyseliny, vitamín C a vitamíny skupiny B a ďalšie cenné látky. Užíva sa vo forme záparov, tinktúr, kvapiek. Skvelé sú aj sušené plody. Pozor na tŕne!

TIP: Najbezpečnejším spôsobom získania produktov z hlohu na liečebné účinky je nákup hotových výťažkov v lekárni. So srdcom neriskujte, vždy sa poraďte o vhodnosti liečby pomocou výťažkov a plodov hlohu so svojim lekárom.

Trnka obyčajná

Trnka obyčajná (Prunus Spinosa L.) rastie ako tŕnistý, hustý ker, zriedkavejšie ako stromček. Plody zvané trnky sú nielen cenným zdrojom potravy pre vtáctvo, ale už od pradávna si ním vylepšoval jedálniček aj človek. Trnka obyčajná kvitne v marci, apríli a máji krásnymi bielymi kvietkami, prinášajúcimi skorú jarnú potravu vyhladovaným včelám. Plody sú malé, guľaté, tmavomodrej farby a trpkej chuti, so silnými sťahovacími účinkami. Pre svoj široko budovaný, rýchlo rastúci koreňový systém sa trnky vysádzali aj na svahoch za účelom ich spevnenia voči zosunu.

Najvhodnejší čas na zber trniek začína v septembri a októbri, ideálne po prvých mrazoch, po ktorých sú plody sladšie a mäkšie. Nie nadarmo sa trnky ľudovo nazývajú aj trpky. Pri zbere pozor na tŕne! Trnky (čerstvé aj sušené) vďaka obsahu vitamínu C prispievajú k ochrane pred nachladnutím. Sú známe ich pozitívne účinky pri hnačkách, tráviacich problémoch, ochoreniach mechúra a močových ciest. Trnky pôsobia protizápalovo (aj vo forme kloktadla), detoxikačne, zlepšujú metabolizmus. V ľudovom liečiteľstve sa okrem plodov využívajú aj ich kvietky.

2 RECEPTY na záver

Zmäknuté plody sú výborné do trnkového kompótu: umyté trnky (1 kg) nasypte do pohárov s pripraveným nálevom (1 liter vody, ¾ kg cukru, 7 gramov kyseliny citrónovej) a sterilizujte pol hodiny pri teplote 85 °C.

Aj trnkový čaj sa varí jednoducho: štvrť kila čerstvých alebo sušených trniek varte vo vriacej vode 5 minút, hotový čaj si oslaďte medom. Niekedy sa varí aj čaj z listov trnky.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz