Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Čučoriedky - sladké fialové bobule plné vitamínov

rss

Kto by nepoznal a nemal rád tmavomodré až fialové bobuľky čučoriedok? Hoci sú často zatieňované iným exotickým ovocím, nemali by ste čučoriedky prehliadať. Obsahujú veľa živín, vitamínov a antioxidantov. Môžete ich konzumovať čerstvé, vysušiť, zmraziť, spraviť si z nich džem, kompót alebo ich použiť pri varení, či pečení.

Živiny a vitamíny v čučoriedkach

Čučoriedky sú výborným zdrojom vitamínu C, ktorý pomáha chrániť bunky a pomáha pri absorpcii železa. Taktiež obsahujú rozpustnú vlákninu, ktorá spomaľuje vylučovanie cukru do krvného obehu. Čučoriedky sú extrémne bohaté aj na fytochemikálie, prírodne sa vyskytujúce rastlinné zlúčeniny a antokyanidy, ktoré sú zodpovedné za ich sfarbenie. Tieto pomáhajú chrániť telo pred chorobami.

Ako pestovať čučoriedky

Pestovanie čučoriedok je pomerne jednoduché. Dôležité je pestovať ich v kyslej pôde, ktorú je potrebné neustále udržiavať vlhkú, nie však príliš mokrú a nemala by vyschnúť ani medzi jednotlivými polievaniami. Rastliny by ste mali polievať dažďovou vodou, pretože voda z vodovodu by dvíhala pH level pôdy. Čučoriedky je ideálne pestovať v pôde s pH okolo , alebo nižšom. Vždy na jar je potrebné pH skontrolovať a v prípade, že je vyššie, pridať do pôdy síru.

Zber plodov čučoriedok

Čučoriedky sa zbierajú od polovice júla do polovice augusta v závislosti od počasia. Nemali by sa zberať hneď, ako sa zafarbia na modro. Malo by sa počkať pár dní a pri zbere by vám mali samé padnúť do ruky.

Mrazenie čučoriedok

Nedávna štúdia o zmrazených a čerstvých čučoriedkach naznačuje, že aj zmrazená verzia je veľmi zdravá a poskytuje vysoké výživové hodnoty - aj po 6 mesiacoch mrazenia pri -18°C.

Na čo si dávať pri čučoriedkach pozor

Ľudia, ktorí užívajú lieky na prevenciu vzniku krvných zrazenín, napríklad warfarín, by pri konzumácii čučoriedok mali byť opatrní. Účinok týchto liekov je založený na blokovaní účinku vitamínu K v tele, preto je pri užívaní takýchto medikamentov potrebné sledovať potravu a jesť približne rovnaké (malé) množstvo vitamínu K v strave. Čučoriedky však vitamínu K obsahujú pomerne veľa a tak by sa im mal pacient s takýmito liekmi vyhýbať alebo ich konzumovať len v obmedzenom množstve.

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz