Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Čerstvá verzus mrazená zelenina a ovocie: Ktoré sú zdravšie a lepšie?

rss

Patríte k tým ľuďom, ktorí na konci sezóny vždy smútia, že si už nebudú môcť dopriať svoju obľúbenú čerstvú zeleninu a ovocie? Alebo vonku vládne zima a ani v obchode nie je čerstvé ovocie a zelenina, na ktoré práve máte chuť? Nezúfajte, vždy predsa môžete siahnuť po mrazených alternatívach! Myslíte si, že sú menej zdravé? Tak pokračujte v čítaní.

Porovnanie obsahu vitamínov, minerálov a antioxidantov 

Jedna štúdia skúmala obsah vitamínov a antioxidantov v ôsmich rôznych druhoch čerstvého a mrazeného ovocia a zeleniny- čučoriedky, brokolica, mrkva, kukurica, zelená fazuľka, hrach, špenát a jahody. Tento výskum ukázal, že nie je žiaden veľký rozdiel medzi mrazenými a čerstvými kusmi. Niekedy dokonca mrazené obsahovali viac živín, ako tie čerstvé. Ako je to možné? Môže za to spôsob skladovania čerstvých potravín. Ak kupujete ovocie a zeleninu v obchode, často ich zbierajú skôr než sú zrelé a potom strávia dlhé dni (niekedy aj týždne) na ceste a v obchodoch. Veľké reťazce navyše často používajú rôzne spreje a postreky, aby potraviny mali „krásnu zdravú“ farbu.

Naopak mrazená zelenina a ovocie sa zberajú na vrchole zrelosti, kedy prekypujú vitamínmi a minerálmi. Potom sú bez ďalšej chemickej úpravy rýchlo zmrazené a živiny sú v nich zachované. Uvádza sa, že pri správnom zmrazovaní si zelenina a ovocie zachováva 80 až 90% pôvodného stavu vitamínov.

Pri porovnávaní obsahu vitamínov, minerálov a antioxidantov v čerstvej a mrazenej zelenine a ovocí sú teda obe možnosti rovnako dobrou voľbou.

Tipy a triky, ako získať čo najviac z mrazenej zeleniny a ovocia

  1. Ak je to možné, mrazte si ovocie a zeleninu doma z vlastnej záhradky alebo od lokálneho farmára. V takom prípade ju zmrazujte čo najskôr po zbere, v malých množstvách a tenkých vrstvách, aby nevznikalo veľa vody, ktorá poškodzuje štruktúru plodov a znižuje ich nutričnú hodnotu. Ideálna teplota na zmrazovanie je od -18˚C do -30˚C. Aj pri rozmrazovaní by ste mali byť opatrní. Rozmrazovať by ste ich mali pomaly, ideálne v chladničke.
  2. Ak na zmrazovanie doma nemáte podmienky, uprednostnite nákup organického mrazeného ovocia a zeleniny, tým by ste sa mali vyhnúť nákupu pesticídmi striekaných plodov.
  3. Pri nákupe si vyberajte ovocie a zeleninu, ktoré nie sú dlho zmrazené. Kvalita zmrazeného ovocia  zeleniny sa totiž v priebehu času zhoršuje.
  4. Snažte sa zmrazené ovocie a zeleninu pripraviť takým spôsobom, aby ste v nich nezničili všetky živiny, ktoré si zachovali. Najlepšie je ich len spariť.
  5. Nezohrievajte mrazenú zeleninu ani ovocie v plastových vreckách, aby ste predišli prenosu chemikálii do potravy.

 

Zdroj: https://draxe.com

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz